Близо 1500 задържани на протести в Русия в покрепа на Навални (СНИМКИ и ВИДЕО)

Полицията е арестувала близо 1500 души вчера по време на демонстрации в цяла Русия с искане затвореният опозиционен лидер Алексей Навални да бъде освободен, предаде Асошиейтед прес.

Според неправителствената организация "ОВД-Инфо" арестувани са най-малко 1496 души в 82 града, най-големият брой е около 600 в Санкт Петербург.

Най-големият от протестите беше този в Москва. Там хиляди хора преминаха с шествие с през центъра на града. Някои от арестуваните бяха задържани още преди да започнат протестите, включително хора от най-близкото обкръжение на Навални.

Организацията на Навални беше приканила протестиращите да се съберат на Манежния площад, точно под стените на Кремъл, но полицията отцепи площада. Вместо това голямо множество се събра пред намиращата се наблизо Руска държавна библиотека, а друго застана на улица "Тверская", голям булевард, водещ към площада. След това и двете групи тръгнаха по улиците.

В Санкт Петербург полицията отцепи Дворцовия площад, огромното пространство пред музея "Ермитаж", и протестиращите се струпаха по околния булевард "Невски".

Не е ясно дали като участие и интензивност вчерашните демонстрации са били като тези от януари, които избухнаха, след като Навални, който е най-изявеният противник на президента Владимир Путин, беше арестуван. Оценките за участието са различни: според полицията в Москва в столицата са излезли около 6000 души, а наблюдател заяви за YouTube канала на Навални, че множеството е около 60 000 души.

Екипът на опозиционера свика несанкционираните демонстрации след съобщения от края на миналата седмица, че здравословното му състояние се влошава и животът му е в опасност. Националните протести бяха свикани за същия ден, в който Путин произнесе годишното си послание за състоянието на страната.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия