Близо 50 000 станаха жертвите на коронавируса във Великобритания

Коронавирус. Интензивно отделение.

Броят на смъртните случаи от коронавирус във Великобритания доближи днес 50 000, потвърждавайки, че страната е една от най-тежко засегнатите в света, предаде Ройтерс.

Жертвите на Ковид-19 вече са 49 646, включително данни от смъртни актове в Англия и Уелс, публикувани днес и отнасящи се назад до 22 май, по-рано оповестени данни за Шотландия и Северна Ирландия и скорошни смъртни случаи от болници в Англия.

Този голям брой жертви предизвиква критики към министър-председателя Борис Джонсън, който според опозиционните партии твърде много се е забавил с налагането на карантина, със защитата на възрастните хора в домовете за грижи и със създаването на система за тестване и проследяване за коронавируса.

Правителството казва, че може да е допуснало някои грешки, но се бори с най-голямата криза за общественото здравеопазване от грипа през 1918 г. и осигурява функционирането на здравната система.

Мрачните данни за броя на смъртните случаи обаче надхвърлят дори някои прогнози на научните съветници на правителството.
През март британският главен научен съветник каза, че ще бъде "добър резултат", ако смъртните случаи бъдат задържани под 20 000. През април Ройтерс съобщи, че най-лошият сценарий на правителството е за 50 000 жертви.

За разлика от ежедневната информация за смъртните случаи, публикувана от правителството, днешните данни от смъртни актове включват подозирани и потвърдени случаи на Ковид-19.

Според епидемиолози смъртността над нормата, т.е. смъртните случаи от всякакви причини, които превишават средното петгодишно ниво за определен период на годината, е най-добрият начин за изчисляване на броя на смъртните случаи от разпространението на дадена болест, защото е преднамерено сравним показател.
Най-новите налични данни показват, че близо 62 000 повече хора от обикновено са умрели във Великобритания по време на тазгодишната пандемия от коронавирус, заяви експерт от националната статистическа служба.

Коментари

Задължително поле