Блокираха износ на зърно

НАП: Открихме 300 000 тона с неизяснен произход 
- Зърнената база: Възпрепятства се сделка, кораб чака да натовари пшеница, но камионите са блокирани

В базата на най-голямата зърнена компания в България – заводът „Севан”, в село Свобода- община Камено, в който работят над 700 души, се извършва проверка на НАП и Агенцията по зърното. Инспекцията е започнала в полунощ. Камиони със зърно, които трябвало да товарят кораб на пристанището, останали под полицейска блокада. При проверката данъчните съобщиха: "в базата в с. Камено открихме 300 000 тона зърно без документи."
Скандалът гръмна следбед в петък.
"Складовете на дружеството бяха запечатани под предлог, че се извършва инвентаризация. Считаме, че проверката не е свързана с установяване на данъчни задължения, а с установяване наличности на зърно, във връзка с препятстване на търговски сделки на дружеството", алармираха първо от завода. От "Севан" съобщиха още, че десетки транспортни средства на дружеството са блокирани без каквато и да е заповед. Дейността ни и достъпа до складовете са блокирани, корабът чака и ще търпим неустойки, коментираха още от дружеството в прессъобщение до медиите.
Инспектори от „Фискален контрол“ на НАП разкриха над 300 000 тона зърно с неизяснен произход при проверка на зърнена база в бургаското с. Камено. Контролните действия са извършени съвместно със служители от Министерство на земеделието и храните и МВР, съобщиха минути по- късно от НАП. 
Проверката в базата в с. Камено е част от продължаващата от началото на март кампания на НАП, която цели да гарантира спазването на всички законови изисквания, регламентиращи доставките и търговията със зърно, олио, брашно, захар и др. 
Откритите в силоза край Бургас пшеница, царевица и слънчоглед нямат документи, които да установяват произхода им, а фирмата, собственик на зърнобазата е отказала да съдейства на проверяващите, се казва още в съобщението на данъчните. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони