„Боби в царството на зеленчуците“ провокира и възпитава нови вкусове

„Боби в царството на зеленчуците” съдържа и карти с героите на книжката.

Автори на книжката са Владимир Шишков и д-р Емилова

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Колко приключения могат да се открият в огряната от щедро слънце зеленчукова градина? Има ли тайни от природата пред малчуганите и защо е важно възрастните да насърчат откриването им? Кога започва приятелството с полезните храни? На тези и много още въпроси търсят отговори издателят от “Еуниката” Владимир Шишков и д-р Людмила Емилова. Творбата им “Боби в царството на зеленчуците” имаше премиера на “Панаира на книгата” в последните дни на отминалата година. При представянето авторите отделиха специално внимание на консултанта Веселин Станков. По интересен и достъпен начин той дава точните характеристики на зеленчуците и съдейства те да станат любими герои в необятната вселена на полезното знание.

Елегантните Марули, войниците Краставици, комедиантите Лук и Чесън, здравеняците Боб и Леща и др. разкриват пред Боби и читателите как неуморно помагат на децата да растат здрави и силни. За водач на момчето в своите владения цар Домат определя принц Морков. Боби и Морков преминават през спиращи дъха приключения, а художничката Ива Груева е превърнала царството на зеленчуците във вълнуващо място за откривателство.

Идеята на Владимир Шишков за детската книга спечелила веднага д-р Емилова и заради нейна лична история с двете й внучки близначки. Когато били малки, лекарката им разказвала, че в зеленчуците и плодовете има малки войничета с остри сабички, които режат главите на пълчищата от вируси и бактерии, и децата, които ги ядат, растат здрави. Каузата на тези верни бойци през годините е привлякла още много малчугани, преминали със семействата си през медицинския център и излекувани от чести простуди, гнойни ангини, синузити, алергии (включително бронхиална астма), акне и др.

Суровите зеленчуци заслужават цялото ни внимание, обяснява д-р Емилова, заради богатството на ценни вещества - витамини, минерали, микроелементи, антиоксиданти, ензими, фибри и още много - открити и все още неоткрити от науката съставки. Те неуморно работят за нашето здраве и е добре да присъстват в менюто през цялата година. Българската природа е много щедра в разнообразието на зеленчуци.

Често родители я питат защо детето им категорично отказва да хапне суров зеленчук. Част от проблема е вид деформация във вкуса, провокирана от привикването към полуфабрикатните, преработени и рафинирани храни. Картината се замъглява от многото сол, подсладители, различни подобрители, набухватели и още опасна за здравето химия. Рецепторите се притъпяват и не разпознават толкова лесно великолепието на богатата палитра от вкусове и аромати в суровите зеленчуци.

Дългогодишният опит на лекарката показва, че здраво стискат уста пред зеленчука малчуганите, които не са кърмени или са неправилно захранени. Родителството е най-отговорната мисия и започва още с мечтата и подготовката за зачеване. Ако и двамата родители проведат програма на омекотено гладуване преди забременяването, ако бъдещата майка се храни здравословно и после кърми бебето поне една година, то ще приеме зеленчуците и плодовете като желана и обичана храна без пречки, убедена е д-р Емилова.

Най-добрият начин е зеленчукът да се приема в цялостния му вид. Голямата салата от сурови зеленчуци за обед и вечеря е задължителна за здравословното семейно меню. В месеците със слънчево греене трапезата се развеселява от домати, краставици, пиперки, узрели от природната топлина. През студените дни се консумират моркови, зеле, ряпа, алабаш, гулия, лук, чесън, праз и др. Д-р Емилова съветва специално внимание да се отдели на зеленолистните зеленчуци. С тях на организма се доставят много фибри, които напълно липсват в месото, млечните продукти и храните с бяло брашно и бяла захар. Бобовите храни също съдържат фибри. Попаднали в стомаха, фибрите увеличават обема си, стомашната стена се разтяга и изпраща вест на мозъка, че сме сити и уверено ще подминем поредното изкушение в лъскава опаковка. Така и деца, и възрастни, са предпазени от преяждане.

Сприятеляването между зеленчуци и плодове е загатнато във финала на книжката. Принц Морков споделя с Боби, че невиждана хубавица от царството на плодовете го е запленила. И момчето обещава да придружи новия си верен приятел в търсене на плодовите владения. Според Владимир Шишков изданието е само начало на поредица от четива за цялата фамилия. Двамата с д-р Емилова са убедени в необходимостта да се популяризира сред всички възрасти ползата от здравословното хранене. Тя е толкова неоспорима, че дори “зеленчуци, който не яде”, ще бъде изкушен да ги включи в менюто си, след като открие с помощта на Боби тяхното царство.

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

Бурито с грах

(1 порция)

200 г грах сваряваме на пара. Махаме от огъня и прибавяме 1/2 скилидка ситно нарязан чесън, 60 грама тофу и 100 г веган моцарела, настъргани на едро, 1 суп. лъж. сусамов тахан и разбъркваме добре. Сместа завиваме в 3 (една върху друга) пълнозърнести веган кори за баница, да се получи по-продълговата „сърма”. Пече се на 160 градуса за 15 мин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве