Боб Дилън поставя рекорди с новия си албум

Боб Дилън

“Шумно и грубо” щурмува класациите

Песните получиха отлични рецензии

На 79 години легендарният певец, музикант, композитор, поет, актьор и сценарист Боб Дилън отново е сред най-продаваните изпълнители и поставя рекорди с новия си албум “Шумно и грубо” (Rough and Rowdy Ways).

Той стана най-възрастният музикант, чийто албум заема първа позиция в британската класация. Дилън оглавява тази класация за девети път. “Шумно и грубо” е негов 39-и студиен албум и излезе на 19 юни върху крилете на отлични рецензии от западната музикална критика.

Във Великобритания Дилън изпревари Нийл Йънг и Лейди Гага.

В САЩ “Шумно и грубо” достигна 2-ото място и продаде 53 хиляди бройки за първите дни от пускането си. Дилън вече има албуми в Топ 40 на Америка във всяко едно от последните 7 десетилетия, което е пореден рекорд за артиста.

Забележително е, че 23 от неговите албуми са били и в Топ 10 през годините на шеметната му кариера.

Критиците описват албума на Дилън като поглед върху “ерозията на американската демокрация” и “панорама на творческата еволюция през ХХ век”. Песните са пълни с музикални, социални, политически, културни и филмови препратки.

През октомври 2016 г. Дилън странно бе удостоен с Нобелова награда за литература. 

Аргументацията на комитета беше, че той бил “създал нов поетически израз в рамките на голямата американска песенна традиция.” Реакциите бяха противоречиви, а мнозина напомниха, че все пак Барак Обама получи Нобел за мир още преди да встъпи в длъжност и да направи каквото и да е било.

Преди десет години Боб Дилън изнесе концерт в зала 1 на НДК в София, но за много негови фенове представянето му на живо пред българска публика беше по-скоро разочароващо.

Коментари

Задължително поле