Богати китайци купуват луксозни жилища

В Шанхай търсенето на луксозни имоти надвишава предлагането пет пъти.

Търсят убежище за парите си

Сидни и Сингапур са любими дестинации

Богатите китайци купуват луксозни имоти, като в много случаи го правят, за да запазят парите си от очаквана инфлация. Голямото желание за придобиване на недвижими имоти води до ръст на цените на луксозните апартаменти в Китай. Луксозни жилища на цена от около 2,8 млн. щатски долара в най-големите градове в страната, се оказаха сред най-популярните от април насам. В Шанхай търсенето на подобни жилища надвишава предлагането пет пъти. Много китайци се насочват и към имоти в чужбина. Сред предпочитаните от тях дестинации са Сидни, Сингапур и Сеул.

“Те изобщо не се колебаят”, казва Моника Ту, основател на австралийска компания, която обслужва китайски купувачи на луксозни имоти. Само за няколко месеца тя е продала луксозни имоти на обща стойност 55 млн. щатски долара, като близо половината от тях са свързани с китайски клиенти. Това е скок с 25% спрямо година по-рано. Луксозните жилища се намират в добре поддържани околности на Сидни с гледка към океана.

В Сингапур само за месец трима китайски клиенти купили шест апартамента на обща стойност 11 млн. щатски долара. Запитванията от китайски купувачи за имоти в Южна Корея са нараснали със 180% през първото тримесечие на годината спрямо четвъртото на 2019 г., а запитванията за жилища в Нова Зеландия са се увеличили със 75%, показват данни на имотна компания.

Извън големите финансови центрове в Азия запитванията от страна на китайски купувачи също нарастват. Малайзийският брокер на недвижими имоти Зулхаири Анвар, специализиран в луксозните имоти, само за месец е провел огледи с двама китайски граждани, търсещи апартаменти и бунгала в ценовия диапазон от 2 млн. до 5 млн. щатски долара в столицата Куала Лумпур. “Малайзия им харесва, защото има значително китайско население, което улеснява интегрирането им, а луксозните ни имоти все още са по-евтини в сравнение с подобни жилища в Сингапур”, казва брокерът.

Коментари

Задължително поле