Бог да прости Виктория Маринова, а тя на нас!

Начинът, по който бе използвана смъртта й, е невиждано дъно

Сагата с трагедията около убийството на Виктория Маринова приключи. В последните няколко дни това беше най-коментираната тема и предизвика бурна обществена реакция не само у нас. България бе по първите страници на световни медии, страната ни бе оклеветена като място, където убиват журналисти.

„Световната журналистика скърби за 44-ата си жертва. 30-годишната Виктория Маринова, майка на две деца, която бе жестоко убита. Нейното „перо“ подразни режима на Борисов. Убита, докато разследва нередности по отношение на финансови средства от ЕС. Нейните разследвания са фокусирани върху корупцията в държавата. Според българските медии изнасилването е направено, за да заблуди разследването. Мотивът на извършителя е един: убийството на Маринова да бъде наказателен пример... В репортажа си Маринова разкрива, че 30% до 40% от финансиране, получено от група компании, са били използвани за подкупи. Виктория Маринова е популярна журналистка в България, смятана за най-добра в разследващата журналистика“. Така описаха бруталното убийство на Виктория Маринова гръцките медии.

Антикорупционни групи и евродепутати призоваха българското правителство и власти да разследват смъртта на журналиста. Представителят на ОССЕ за свободата на медиите Арлем Дезир заяви, че е „шокиран“ от убийството и призова за „пълни и задълбочени разследвания“ с послание в туитър. Множество журналисти написаха послания в социалните мрежи, шокирани от убийството и припомнят, че това е третият журналист, който се занимава с разследване на корупция, убит в Европа за повече от година. Дафне Каруана Галиция в Малта, бе убита през октомври миналата година, а през февруари словашки журналист Ян Куцияк.

Последва въпросът: Покойното момиче журналист ли е, и то разследващ? Отговорът бе „не“. А начинът, по който се използва нейната смърт - невиждано дъно. Според криминолозите 90% от убийствата имат битов характер, а поръчковите убийства не се характеризират със злобно изнасилване и удушаване. Там липсва емоционалност. Сега, когато се видя, че престъплението в Русе е наистина дело на психопат, малко ще повярват, защото този случай се преекспонира от виртуалните писъци, които заглушиха гласа на разследващите журналисти и криминолози.

Стигна се до там, че световните медии започнаха да гърмят: „България заедно с Румъния са две държави, които не членуват в „Шенген" поради високата корупция в публичната администрация. Корупцията в България е вкоренена във всички области на обществения живот. От митническите служби, през политиците и обществото. Установено е лошо управление на средствата от Европейската Общност. Откровенията обаче, които бяха чути по време на предаването на Виктория Маринова, надхвърлиха границите“. Новината за корумпираната България прескочи дори Океана. Осигурено бе медийно покритие на пълна лъжа в рамките на 48 часа.

„Българските медии се опитаха да разследват случая, ровейки се в личния й живот. Не беше сексуален мотивът за убийството й. Някой е много сърдит. Убийството стана няколко дни след нейния репортаж за злоупотреба със средства на ЕС, свързани с руски олигарси, политици и бизнес-компании, въвлечени в корупция и обществени поръчки, и това може би е причината за убийството на Маринова“, коментира българинът Руслан Трад, член на Съюза на европейските журналисти - България, в интервю за германския вестник „Билд“.

Защо и кой се опита да подмени фактологията за смъртта на Виктория, българинът трудно ще осъзнае, защото невидима сянка се грижи да предизвика пълно недоверие в институциите. Дори и да обявят публично 101% доказателства за убийството, съмненията ще останат. Разпадът на доверие в институциите е видим и голяма част от журналистите активно допринасят за това.

Бог да прости Виктория Маринова, а тя да прости на нас.

Да ни прости за гаврата с нейната памет! Да ни прости, че бе използвана и консумирана морално! Тъжна и непрежалима е всяка загуба на човек. Всяко убийство е подъл акт, който трябва да бъде наказан. Жалко за красивата жена и майка, отишла си без време от този свят, но изопачаването на фактите ни тласна в посока, от която връщането е трудно. Разклати се световното доверие и скоро Шенген едва ли ще има. Много хора прекалиха със спекулации, провокации и манипулации. Брутално е.

Виктория Маринова, майка, съпруга, дъщеря, бе брутално изнасилена, обезобразена и убита в Русе. Обезобразена и омерзена бе и нейната памет. Да се надяваме към физическите и морални извършители да бъде приложена цялата строгост на закона, с което да се измие лицето на България пред света.

Виктория, Прости ни!

 

Малко е да се каже, че така ни се пада

През последното десетилетие имаше и други случаи, които ни навлякоха негативни реакции от Европа. Сега ще си носим последствията за годините, в които корупция, насилие и измами се ширеха безнаказано. Малко е да се каже, че така ни се пада. Оставаме си тук, на границата между Евразия и свободния свят - място, от което никога няма да се измъкнем, освен ако не можем сами да се хванем за косата и се изтеглим извън духовното блато, което ни поглъща.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари