Божков в разговор с депутат: Създавам Щаб на протестите (обзор)

Спецпрокуратурата публикува четири записа

Бизнесменът: Това можеха да го прочетат във фейсбук или да ги чуят в интервю

Говори се за сваляне на правителството, за промени в Конституцията. Образуваха дело за престъпление срещу републиката

Спецпрокуратурата публикува днес четири записа от разговори на бизнесмена Васил Божков с журналиста Огнян Стефанов, с депутата от БСП Александър Паунов и с мъж, който още не е установен.

В разговорите става въпрос за сваляне на правителството, “мачкане” на Бойко Борисов, “бутане” на Владислав Горанов, за промени в Конституцията, както и за провеждащите се протести. Божков дори обявява, че създава Щаб на протестите.

Заради това спецпрокуратурата отдели материалите от досъдебното производство срещу Васил Божков, по което той има 18 обвинения и образуваха ново за престъпление по глава Първа от Наказателния кодекс - престъпления срещу републиката. По този член се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години или доживотен затвор. (Разговорите може да чуете в сайта ни.)

Телефонните разговори са проведени в периода от 10 юни до 12 юли т. г. От прокуратурата казаха, че спрямо Божков са прилагани специални разузнавателни средства. Първият запис е от 10 юни. Тогава бизнесменът е говорил с Огнян Стефанов, който е идентифициран от ДАНС. В него Божков му казва, че е прочел анализа му, че има предложение от политици да направи партия и че ще му изпрати опорните си точки за политическото му движение (Божков обяви на 6 юли създаването на “Българско лято” б. ред.).

В разговора Стефанов му обяснява, че трябва да се промени Конституцията. “Абе, няма да събереме сто и осемдесе” депутата. Но аз мисля, че Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта, щото мо'е да му орежем правомощията, без да променяме Конституцията. Като го напра'име фигурант като президента, точно к`во ше ни вреди Гешев...”, отговаря Божков. После продължава: “Но моята тактика е, ти го казвам ей така, щото те чувствам близък, е първо да бутна Влади (Владислав Горанов б. ред) и т’ва. Един по едни. Виж, че аз не, не обръщам внимание на никой друг. Удрям само по Влади и по Бойко. Другите не ме интересуват, колкото и да се опитват да ми раздвоят вниманието.” После Божков казва, че банкерът Цветан Василев, който е обвинен за източването на КТБ, бил “като детска играчка в сравнение с мен. Ти си нямаш на представа какво беше удара върху мен. Цецо не е боец. Аз съм си боец. Докато не ме оборат, ше се бия. Нещата вървят към, към аз да ги умора”.

На 10 юли Божков разговаря с депутата от парламентарната група на БСП Александър Паунов, който е председател на БКП и коалиционен партньор на социалистите. В него става въпрос за депутатски въпрос към министъра на финансите Владислав Горанов и дали той ще отговори в парламента.

Паунов и Антон Кутев отправят на 10 юни питане към Горанов какво е наложило през 2014 г. за облагането на лотарийните игри да бъде 20% върху печалбата, а не предложените 15% върху оборота. Горанов отговаря, че дълго е чел въпроса, но не го е разбрал и, че през 2014 г. нищо не е приемано.

Божков дори предлага, ако финансовият министър не отговори, да изпрати десетина хиляди души пред парламента. После разговорът продължава за протестите.

“Ще продължат. Даже сега създаваме Щаб на протеста малко да ги обедина, че, нали, (не се разбира) шик'ви лумпени. Всеки иска да го яхне. Ако не им бях налял десет-петнайсет хиляди, протестът ше се сведе до две хиляди и разни политици да минат, да ги поздрават и т`ва е. Но ме изкефи как се управлява тълпата по т'ва, по мрежите. Отидете там, отидете там, и те вървят. Малко бавно става, нали, щот' тя е тълпа, не мо'е да се затичва. Реакцията се вижда до петнайсет-двайсет минути, половин час, тълпата почва да реагира”, казва Божков. Паунов му отговаря, че той ще действа тук, а бизнесменът от Дубай, където е в момента. “Ти знаеш, че, на мен винаги мо'е се разчита. Познаваме се отдавна и знаеш, че съм твърдо, твърдо зад теб”, казва Паунов.

Два дни по-късно, на 12 юли, Божков отново разговаря с Огнян Стефанов. “Проектът върви по план. Точка първа - прочистване на хунтата от властта. Точка втора - създаване на нещо различно и ново”, казва Божков. Стефанов пък му отговаря, че очакванията са много големи. “Протест до дупка и го мачкаме Бойко. Виж го вчера плачеше, оправдаваше се, лъже, подсказват му лъжите. Давам ти материали к'во да пишеш. Така че с’а трябва докрай! Бойко, Гешев. Нали Бойко имам предвид цялото им правителство и Гешев. И после да видиме Румен Радев к`во правителство ше направи. Там трябва да се съветва”, говори Божков. Стефанов пък споделя, че разговарял с президента за Пламен Узунов “чий човек е.” “Ама в първото му правителство бяха повече от половината хора на Шиши, така че сега трябва. Ама той не си държи на хората въобще. Той ги гори един след друг. Имам предвид не Президента, Шиши. И борбата продължава до край. Няма спиране. Днеска са пак на улицата”, завършва Божков разговора. Четвъртият публикуван запис е от 9 юли и е с неизвестен мъж, който иска от Божков 30 000 долара, за да заведе 13 свидетели в Ню Йорк.

Във фейсбук бизнесменът обяви: “Разстърсващите доказателства” можете да ги прочетете и тук или да ги чуете в интервю. Подгответе още 19 обвинения. Подкрепям протестите срещу вас от първия ден и ще продължавам да го правя. Докато дадете оставка. Докато получите възмездие”.
“Очаквам всеки момент да ме арестуват. Спомням тези разговори, има ли нещо укоримо в тях. Васил Божков не го познавам, контактувам с него единствено от професионален медиен интерес”, заяви и Огнян Стефанов.

След телефонните разговори 

Александър Паунов напусна групата на БСП

Александър Паунов, който е лидер на Комунистическата партия, напусна групата на БСП и остава независим депутат. Той подаде заявлението си след разговор с ръководството на соцпартията, обяви лидерката Корнелия Нинова. “Паунов не е член на БСП и разговорът му не ангажира нито партията, нито парламентарната група. Той е председател на друга партия, която е в коалицията “БСП за България”. Никой няма правя да употребява БСП за свои лични или корпоративни интереси. Това е личен разговор на Паунов с Божков, така че отговорността да си я носи той”, каза Нинова. Пред ръководството на партията Паунов е потвърдил за разговора си с Божков.

Антон Златанов зам.-шеф на СДВР: 

Групи опитват да контролират шествието

“Определени групи се опитват да контролират мирния протест на гражданите и да се създават провокации. Публикуваните материали потвърждават информациите, които се изнасяха от правоохранителните органи в последните дни, че определени групи се опитват да контролират мирния протест на гражданите и да се създават провокации. Има данни за организираност”, каза зам.-шефът на СДВР Антон Златанов. Той отново призова протестиращите да не се поддават на провокации по време на протестите.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор:

Кампанията срещу прокуратурата се финансира с откраднати пари

Съобщението на Специализираната прокуратура ще позволи на българската общественост да станат достояние доказателства за опити на обвиняеми лица за организирана престъпност за избягване търсене на наказателно преследване спрямо тях. Ще си отговорите на въпроса преплитат ли се интереси на лица с власт, пари и политическо влияние. Тази кампания срещу прокуратурата се финансира с откраднати от тях стотици милиони, дори милиарди левове. Използвайки справедливите искания на по-голямата част от протестиращите граждани, обвиняеми лица използват протестите, за да попречат на работата на прокуратурата и да предотвратят изправянето им пред съд. Представители на организираната престъпност, действащи политици и някои журналисти, действат в пълен синхрон срещу правосъдната система, с ясното съзнание, че само така могат да си гарантират недосегаемост.

Чакаме и отговор от Президента на Република България. Как концепцията му за “прокурорски рекет” и за “мафията” в прокуратурата кореспондира с доказателствата за връзки на представители на организираната престъпност със случващото се в последните седмици и особено през последните дни.

Шеста вечер

Триъгълникът на властта кънти с „Оставка!“

Патриотични песни като “Стани, стани, юнак балкански” огласиха шестата вечер на антиправителствените протести, които избраха отново за сборен пункт шадравана пред парадния вход на президентството.

След това множеството се измести на самите платна на бул. “Дондуков” и протестиращите се обърнаха с лице към сградата на Министерския съвет. Така известното пространство като Триъгълника на властта отново бе огласено от скандирания “Оставка! - Веднага!” за кабинета “Борисов” 3.

Протести се проведоха във Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Шумен и др.

Затворник от Варна твърди:

Пеевски и Алексей Петров били мишена на Божков

Таен свидетел: Веселин Балтов стреля по Манол Велев

Свидетел, обвинен в убийството на DJ Teddy, е дал показания, че Васил Божков бил нарочил да убиване Делян Пеевски и Алексей Петров. Това стана ясно по време на гледане на мярка за неотклонение на адвокат Славчо Марков и Веселин Балтов в Апелативния спецсъд. Двамата са обвинени, че са били част от организираната престъпна група, ръководена от Божков. По време на заседанието се разбра, че един от свидетелите - Константин Бухлев, който се намира в затвора във Варна, по време на разпитите му в края на май е заявил, че Роман Логвиненко, осъден на 10 г. като организатор на покушението срещу Алексей Петров, му бил казал, че поръчката идвала от Божков. Тогава Логвиненко разкрил пред Бухлев, че другата мишена бил депутатът Делян Пеевски. Друг свидетел с тайна самоличност и?532 пък твърди, че в разговор Васил Божков му бил казал, че Веселин Балтов, бивш служител на Отряда за борба с тероризма, стрелял по Манол Велев през 2007 г. Защитата на Балтов - адв. Михалков, опонира, че по същото време - през юли 2007 г., клиентът му е бил на почивка в чужбина.

Реакция от Брюксел 

ЕК: Протестите са основно право във всички европейски страни

Протестите и мирните демонстрации са основно право във всички европейски страни. Подкрепяме правото на мирен протест, заяви говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд в отговор на въпрос за протестите в България и изявлението от посолството на САЩ от вторник вечерта. “Имаме ясна позиция, когато става дума най-вече за върховенството на закона и няма какво да добавим на този етап”, каза завеждащият пресслужбата на Комисията Ерик Мамер.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право