Боил Банов: Прави се анализ на конструктивното състояние на Народната библиотека

Снимка: Цветан Томчев/ Архив

Народната библиотека е обект, в който в продължение дълги години нищо не е правено. Това каза министърът на културата Боил Банов по БНТ.

"В Народната библиотека се изисква специална интервенция и се подготвя такова нещо. Прави се анализ на конструктивното й състояние. Ние даваме пари всяка година и кърпим дупки, но така не става. Там трябва цялостно решение", кoментира Банов по повод състоянието на  и необходимостта от сериозен ремонт на сградата.

Относно необходимостта от ремонтни работи по съоръженията на Ларгото, министър Банов каза, че в близките дни, при подходящо топло време, ще се направи проверки и ще се установи откъде идва проблемът.

"Проблемът с Ларгото е по-сложен от три разбити плочки. Там има сериозна отводнителна система, плочките върху самите куполи са закрепени на специални скари и винаги има хипотеза при по-активно въздействие отгоре те да се разместят. И не просто ще се замаже отгоре, а ще се направи така, че да не се повтаря", уточни Боил Банов.

Според него културата е системно недофинансирана и подценявана в Европа, а и в света. "Тя се надценява като инструмент за потушаване на военни конфликти, хората да се опознават и сприятеляват и да прекратяват разпри от столетия, а се подценява винаги, щом стане дума за финансиране", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България