Боил Банов: Скаптопара беше открит благодарение на строителството на магистрала „Струма”

Снимка: Цветан Томчев/ Архив

Ако не беше строителството на магистрала „Струма” и трасето не беше минало оттам, можеше още 100 години да предполагаме, че в този район е древното село Скаптопара. Това коментира министърът на културата Боил Банов по БТВ във връзка с протестите на хората от Благоевград срещу трасето на „Струма”, което минава през разкопките на древното селище.

Мога да кажа като министър на културата – за мен е добре, че трасето минава оттук, защото ако това наистина е Скаптопара, на който това е покрайнината, ако е така, той ще се развие горе по хълма и там ще бъдат същинските, големи и сериозни открития”, обяви Банов.

През уикенда мястото посети и премиерът Бойко Борисов, който обеща, че строителството на магистралата ще спре за около два месеца, за да могат археолози и инженери да намерят решение.

Според местните обаче строителството продължава.

„Има забрана, лично съм я чул от премира, за строителство. Вероятно се запечатва това, което е направено. Няма никаква опция да се продължи строителството. Магистралата ще мине отгоре, ако има такава възможност. Това е въпрос на научна оценка. Първият приоритет е запазване на археологията“, коментира Банов.

На заседание на общинския съвет на Благоевград ще се решава дали в града ще има референдум за разкопките на Скаптопара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България