Бойка Делиева - новото лице на Bulgaria on air

Водещата на „Днес в събота“ и „Днес в неделя“ става репортерка след обещаваща кариера във волейбола

Бойка Делиева е слънчев лъч за ранобудните тв зрители в събота и неделя. Тя е сред новите лица на телевизия Bulgaria оn air и отскоро събужда зрителите не само с красивата си усмивка и лъчезарно настроение, но и с интересни гости и истории с предаванията “Днес в събота” и “Днес в неделя”. А колегите й открито говорят за нея като за самороден талант.

Бойка е в ролята на водещ отскоро, но попада в обектива на камерите много отдавна.

Почитателите на спорта я познават като бивша състезателка по волейбол в клуб “Славия” и в младежкия национален отбор на България. Тя трупа житейски опит, като преминава през дисциплината, която дава спортът, космополитния дух, който носи от десетките страни, които е посетила и в които е живяла, и нестихващия интерес към различните култури и света такъв, какъвто е. Темите, които я вълнуват, пренася и в ефир.

“Работата в телевизия задоволява и личното ми любопитство по теми, които са интересни за мен самата. В предаването представяме не просто актуални и интересни гости и събития, ние разказваме човешки истории, засягаме социални, здравни, културни теми. За да работиш в телевизия, трябва да усещаш пулса на времето и да поднасяш информация с уважение към зрителя, защото отговорността е голяма”, споделя Бойка Делиева.

На малкия екран си проличава и нескритият й интерес към спорта. Волейболът се превръща в нейна страст още в ранна детска възраст, но остава завинаги важна част от живота й не само на терен. Преди години решава да прекрати спортната си кариера и да поеме по нов път, но след време волейболът отново влиза в живота й, но под друга форма - среща любовта в лицето на либерото на националния отбор по волейбол Теодор Салпаров. Днес, макар вече да не са заедно, двамата са в прекрасни отношения и все така добри родители на сина си Георги. Продължават да си бъдат опора във всяко свое начинание.

Бойка получава пълната подкрепа на семейството си и когато решава да поеме по нов професионален път - телевизията, след като е била отдадена изцяло на майчинството и сина си. През годините често е била в ролята на гост в предавания и немалко телевизионери са забелязали талант на водеща в нея. Забелязана е и от Bulgaria on аir след препоръка на продуцентката Владина Цекова.

“Владина беше категорична, че имам талант, камерата ме обича и това е единственото нещо, с което трябва да се занимавам. Първоначално бях скептична, не вярвах, че мога да се справя, но реших да й се доверя и да пробвам. Започнах като стажант в предаването “Днес” и работата много ми допадна. Благодарна съм на екипа и телевизията, че ми дадоха шанс. Камерата много преобразява човек - в момента, в който застанеш пред нея, и вече се чувстваш различно”, разказва Бойка.

Ръководството бързо вижда потенциала на Бойка и само няколко месеца след първата й поява в телевизията, когато екипът започва да търси нов водещ на съботно-неделния сутрешен блок “Днес в събота” и “Днес в неделя”, естественият избор е тя.

Освен че е красива, хариз­матична и води интервютата с лекота и увереност, присъщи на много опитни телевизионери, Бойка е и много работлива. Посвещава цялото си време, за да се подготви добре за темите и гостите, които предстои да заснеме.

Сама признава, че навиците и качествата, които спортът изгражда, помагат много и в телевизията.

“Спортът ме научи и да губя. Умея да признавам пораженията си. Доверявам се много и на вътрешния си глас - ако усетя, че трябва да направя нещо, хвърлям се, без да се замислям”, споделя водещата.

За силното присъствие на Бойка на екран немалка заслуга има и широкият й кръгозор, и космополитното й мислене. Тя е посетила доста страни, живяла е в едни от най-красивите кътчета, всяко място я е обогатило със срещи с нови хора и досег до различни култури. Всяка среща й дава различен поглед към света и й предава частица от житейския си опит, както сама казва. Специално място в сърцето й оставят Париж и Истанбул.

“Пътешествията бяха динамични и много интересни. Ще помня винаги Истанбул и Париж - две изключително динамични места, които са много близо до моята същност. Истанбул е магия, която не може просто да бъде разказана... един европейски град на два континента, който е успял да запази традициите си. Бях пленена и от Франция. Живяхме в Лион известно време и често пътувахме до Париж. Имах чувството, че цялата красота и култура в Европа бе събрана там”, разказва тя.

След многобройните пътувания за нея не остава скрита и разликата между хората в България и останалите страни.

“У нас на пръв поглед всички изглеждаме доста освободени и отворени към всичко, но всъщност не е така. Все още сме консервативни като нация. Наскоро в предаването засегнахме темата за насилието над жени и мъже - проблем, който често провокира единствено мълчание. Хората се срамуват да признаят, притесняват се дори да потърсят помощ”, споделя впечатленията си Бойка.

Не спира да черпи опит от водещи от целия свят, от които се старае да учи всеки ден. Според Бойка е важно да знаеш какво става с телевизионния пазар както у нас, така и в чужбина.

“Още в самото начало ме съветваха да следя чуждите телевизии. Имах период, в който постоянно следях

Cи Ен Ен примерно. Въпреки че в подходите има доста голяма разлика, пак е полезно, защото винаги можеш да вземеш по нещо и да го приобщиш в нашата среда. В началото се притеснявах, че вече не съм на 20 години и ще бъде много трудно да пробия в медия. Тогава Владина Цекова ми даде пример със световни медии, в които преди да станат водещи, лицата са натрупали достатъчен житейски опит. Оказа се, че всъщност възрастта нямаше никакво значение. Важно е първо да бъдеш подготвен и когато излезеш в ефир, не просто да си зададеш въпросите, а да слушаш гостите си, за да можеш да реагираш адекватно.”

В свободното си време Бойка вече няма време да пътува до далечни дестинации, но си набавя знанията и преживяванията, свързани със света извън България, чрез кино, книги, интернет и приятели, които често споделят личните си истории. Разбира се, продължава да спортува винаги, когато може, защото вярва, че спортът е преди всичко проява на самоуважение и лична отговорност към здравето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица