Бойка Попова - Нашата учителка в САЩ

Бойка Попова е основател и директор на българско училище във Вашингтон. Малцина знаят, че е родена в Разград. Завършила е информатика в Софийския университет. Била е учител по математика и информатика, както и по английски език в българската столица. Учила е за търговски посредник, както и счетоводство в американски колеж. Работила е като преводач от английски език. Била е и координатор на външна продукция на БНТ.

“Бих се върнала в България, ако мога да работя с деца, както правя това в САЩ. Ние имаме невероятни деца, които имат качествено ДНК и са с прекрасни заложби. Но у нас има едни хора, които обещават едно, а правят друго. Не държат на думата си, на името си, въпреки че човек има само името си в този живот”. Така разсъждава съоснователката на българското училище “Хр. Ботев” във Вашингтон.

От 2014 г., Бойка Попова, заедно с Бойко Антонов, ръководи неделното училище, в което идват над 70 деца. Родителите им пътуват всеки неделен ден, за да учат рожбите им български, история, география. Повечето от учениците са родени извън България, често в смесени бракове и животът едва ли отново ще ги върне у нас. Но те поддържат езика, културата, корените си, разказва Бойка.

Тя е горда от дейността на училището. В него български език учат и възрастни хора, които се включват и в часовете по фолклор. За да стане така, че училището да набере популярност и да се самоиздържа, Бойка е минала през тежък период, в който и финансирала сама цялата дейност - също като един съвременен възрожденец - със средствата, които печелила от бизнеса си в САЩ.

Тя самата заминала зад граница през 2002 г. Върнала се у нас за малко и отново потеглила към Мериленд. Причината - като учител по английски в търговската гимназия в София, нямало как да оцелее с една малка заплата, без дом и с малко дете.

В САЩ работила каквото намери - гледала деца, чистила офиси. После откупила бизнеса от собствениците на фирмата, в която била наета.

“В един период си дадох сметка, че средствата, които получавам от бизнеса са в пъти повече, отколкото бих взимала като учител.”

Любовта към професията Бойка наследила от рода си. Прадядо й е бил главен учител и свещеник в село Благоево, Разградско. Синът му - също. Майка й също била учителка. Дъщеря й преподава български на чужденци в училището и извън него.

“Тази професия на мен ми е в кръвта, защото тя създава хората, изгражда бъдещето”, казва тя. Така, докато работела във фирмата си, паралелно кандидатствала за работа в друго българско училище във Вашингтон. После самата тя решила да създаде такова. Имала свои идеи и визия. Започнали с 2 деца. Години наред, заедно с Бойко, който работи в библиотеката на Конгреса, инвестирали време, енергия, пари. Влагали собствени средства, за да плащат наем за сградата, която ползвали, заплати на учителите, издръжка. Днес Бойка не иска да смята колко общо им е струвало създаването и утвърждаването на българското училище. Признава обаче, че е можела с тях да си купи прилично жилище там, да пътува, да харчи за себе си.

“В САЩ всички работим на две места. Когато регистрирах компанията си, нямах още зелена карта. Там системата така е създадена, че който иска да работи, има възможност. Имам наблюдения, че в чужбина ние, българите, ставаме по-съвестни, дисциплинирани и успешни. Вероятно защото правилата действат, законите са добри и затова хората имат нетърпимост към отклоняването от тях”, разсъждава Бойка. Тя прави и сравнение с България и смята, че нещата ще се наредят, когато много българи, задружно, като един мравуняк, поемат в една посока, обединят идеите и целите си в интерес и на общността.

Тя дава пример и с бившия ръководител на Капанския ансамбъл в Разград Румян Занев, който при навършване на години за пенсия бил освободен от работа. И никой у нас не се възползвал от невероятния му талант и капацитет. Тя го поканила в САЩ и само за година той получил зелена карта, от тези, които се издават на хора с изключителни заслуги за развитието на световната култура. Сега и той преподавал в училището.

Сега, заедно с останалите десетина български учители Бойка подготвя новата учебна година. Планът е да има около 100 деца.

След тазгодишното си връщане в родния Разград Бойка е занесла в САЩ носии за най-малките. Купила е родопски одеяла за фолклорния кът. Всеки път тя пренася “късчета” от България в Америка.

Влага много енергия в подготовката за конференция на асоциацията на българските училища в чужбина. Планът е да се случи догодина в Разград. Тегли я родното, обича го, посветила му се е, както са правили в далечното минало будните българи в чужбина.

 

Държавата подпомага българските училища зад граница

Българското училище “Христо Ботев” във Вашингтон е създадено преди 5 години. В района на американската столица по данни на CENSUS има около 4500 българи. Децата им предпочитат да посещават занятия в наше училище. Таксатаф е 70 долара на месец. Занятия се водят от детската градина до последните гимназиални класове всяка неделя по програма, утвърдена от нашето министерство. Държавата ни подкрепя българските училища зад граница, които са разпръснати по цял свят. Във Вашингтон има още едно наше училище.

Само 4 от децата в училището на Бойка са родени в България. Другите са американчета с български корени или деца, единият родител на които е наш сънародник. Често другият родители също започва да учи български, казва Бойка. Тя допълва, че американците са много впечатлени от старата българска история.

 

За нея

Респектиран съм от дейността й

Респектиран съм от начина, по който Бойка поддържа родолюбивия дух на българите във Вашингтон. Преди 2 години се срещнахме за пръв път и тя разказа с какви усилия и ентусиазъм е създала и работи за българското училище. Сега ми сподели, че и помощта от държавата се увеличава, което спомага за развитието на училището и за запазване на българските традиции у младото поколение. Обсъдихме възможността Разград да е домакин на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина пред 2020 г.

Гюнай Хюсмен - областен управител на Разград

 

Ярък пример за отдаденост на българския дух

Познавам лично Бойка Попова и смея да кажа, че тя е от съвременните възрожденци. Впечатлен съм от работата й и се възхищавам на енергията, с която осъществява родолюбивата си мисия. Ярък пример е за отдаденост, за запазване на българския дух и традиции. Благодарение на нея голяма група българи в САЩ пазят жив спомена за нашата родина. Хубаво е, че има такива личности, достойни за уважение, които се гордеят с корените, с произхода си и предават този емоционален заряд на хората около себе си.

Д-р Валентин Василев, кмет на Община Разград

 

Успехите e са на всички българи по света

По нейна идея, с моята подкрепа и с участието на г-жа Елка Драмалиева, се роди проект за Център “Приключения на приятелството” към училището “Васил Левски”, Разград. С активното съдействие на Бойка Попова стартираха нашите съвместни инициативи, размяна на гостувания: на ученици от Вашингтон в Разград, на наши ученици във Вашингтон. Сега имаме нови проекти, нови родолюбиви идеи в полза на българските децата “в и извън” Българи Бойка е прекрасен човек, истински приятел. Увлича младите хора, печели приятели на родината ни далече извън нейните предели. Успехите й са успехи за всички българи по света.

Диана Първанова директор на ОУ “В. Левски”, Разград

Коментари

Задължително поле