Бойко Борисов: Австрия ни подкрепя за Шенген

Снимки: Пламен Стоименов

Със Себастиан Курц имаме еднакво разбиране за опазването на външните граници - европейското население да е спокойно и да покажем хуманността си към света. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с австрийският канцлер Себастиан Курц .

„При срещите ми с Ангела Меркел, Марк Рюте, Виктор Орбан, пред тях винаги съм казвал, че 2018 г. трябва да се разглежда като българо-австрийско председателство по основните теми, защото нито можем да започнем и да завършим за 6 месеца процес като Западните Балкани, нито охраната на външните граници, нито всички общо теми и решения, които трябва да вземем по Дъблинско споразумение, кохезионна политика и всичко останало“, обясни Борисов.

„Благодаря за оценката, подкрепата, желанието да помагаш по опазването на външната граница. С нашите коалиционни партньори положихме много усилия. Факт е, че всички в Европа оценяват това, което не ние, а държавата България, тук може и опозицията да се чувства горда, е направила така, че всички да оценяват усилията, които сме положили. Имаме към момента нула мигрантски натиск“, каза още българският премиер.

Той допълни, че е информирал Курц, че на срещата на 26 март във Варна между Ердоган, Туск, Юнкер и България има поставена една единствена цел. „Продължаване на действията по споразумението, за да може тези над 3 млн. мигранти да останат в Турция, за което да си платим, но да предпазим Европа от тази мигрантска вълна“, поясни той.

„Темата, по която имаме еднакво разбиране е опазването на външните граници, за да можем да ги опазим така, че европейското население да е спокойно, но и да покажем своята хуманност към света. Сиреч тези, които бягат от войни могат да влизат през КПП-тата, да се грижим за определен период от време, след това да се върнат в хот спотовете или населените си места откъдето са дошли за възстановяване на държавите си“, коментира Борисов и добави, че през това време дипломацията трябва да направи всичко възможно тези касапници да престанат.

„Европа на практика се явява единственият поемащ пасивите континент от всичко това, което се случва на 1500 км от тук“.

Австрия стои зад приемането на България в Шенген. България е за пример как трябва да се справят, каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата му с австрийския канцлер Себастиан Курц.

„По Западните Балкани за коридорите имаме пълното разбиране. Разбрахме се с министрите как да работим, за да можем да подготвим хибридното финансиране и да можем да направим инфраструктурата на Западните Балкани необратима", посочи Борисов.

"Разговаряхме по темата за газовия хъб и за доставките на газ от различните източниците. И в тази сфера очаквам да ми помогне с неговата експертиза и това, което има и Австрия като най-голям газов хъб", допълни той. "Темата Шенген е ясна. Всички виждат, че сме се справили, надявам се да има решение", отбеляза още българският премиер.

"Инвестициите са важна част в по-доброто развитие на страната", добави той. "Векове наред сме били под владичество, иго, както искате го наречете. Не за ден и за два, а 5 века. За съжаление, все повече излизам лош пророк. От няколко месеца казвам как ще се влошат отношенията, светът върви главоломно към конфликт. Вече политици с имена и държави си говорят за ракети, войни и все по-реален става страхът на хората. Турция води война с кюрдите в Сирия, руснаците, американците, "Ислямска държава" са там. Гинат хора и в този момент там.

Отношенията между лидерите стават все по-лоши. Вариантите са два – или да се опитаме с дипломация, мир, такт, да се измъкнем от кризата, или да докараме армия от НАТО, която да застане срещу друга НАТО-вска армия. Ние на Балканите многократно сме изпитали какво значи да има конфликт. Затова, ако мислите, че ми е най-приятното да организирам такива срещи – не. Огромна разправия, труд и армия от хора се занимават с това. Имам само една единствена цел – да продължи да работи споразумението. Представете си 200 000 тук, представете си ги след това в Австрия. Виждате как си говорят Турция и САЩ, виждате за какво превъоръжаване иде реч. Ако някой си мисли, че с война могат да се нанесат победи, аз съм скептичен", коментира Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България