Бойко Борисов: Когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората

"Най-важната политика за свързаността на Европа е кохезионната. Сега няма да говоря за България. Знаете, че направеното в последните години е благодарение на европрограмите. Това дава възможност за по-добра квалификация, свързаност между континентите - затова инфраструктурата е изключително важна", каза министър-председател Бойко Борисов по време на започналата днес в София Конференция "Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г."

Вицепремиерът Томислав Дончев е модератор, а за форума пристигна еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер.

„Кохезионната политика може да събира много сфери и политики на ЕС. Разбира се, всички съжаляваме за решението на Великобритания да напусне Съюза и в следващата финансова рамка ще липсват доста милиарди", каза Борисов. И добави:

„Имаме още доста важни теми - киберсигурността, общата европейска отбрана и не на последно място миграционната криза. Дни наред по време на нашето европредседателство полагаме огромни усилия и за решаване на този въпрос. Всеки от вас следи международния обмен и вижда как десетки души на ден продължават да се давят, продължават да страдат и всички имат една притегателна точка – Европа. България не само стриктно си спази ангажиментите като външна граница на ЕС, но и мога да кажа, че ние имаме нулев миграционен натиск и споразуменията ни с Турция работят перфектно. Каквото и да свършим в кохезията, видяхте, че в миналите 1-2 г. първата тема на изборите е миграцията. С решението на САЩ да излязат от иранската ядрена сделка и твърдото решение на ЕС, ние засичаме още повече мигранти от Иран. Когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората. Ако се поставим на мястото на сирийците, на иранците, как бихме подходили?

Премиерът каза още: "С мира като дума ще завърша и последния си прочит на ситуацията на Западните Балкани, защото тя много бързо може да се превърне в това, което беше само преди 20 години - войната в Косово, масовите гробове. На Балканите това се случва много бързо, а после се пренася на европейски терен. Аз разбирам, че за много от вас Балканите са далечна тема. Може би се проявява егоизъм в тази посока, но всяка една държава има и своя вътрешна политика. Перспективата е във вълшебната дума - свързаност. Коридорите № 8,10 са изключително важни за региона. Докато тази инфраструктура с пътища, жп линии, летища, енергийна свързаност гарантира, че тук ще стане по-добро място за живеене. Полагаме много усилия в тази посока, мисля, че всички колеги го правят. Предупредил съм какво ще се случи, ако не направим тези неща. Така предупредих и преди 4 г., че ако не си затворим границите, икономическите мигранти да пускат там, където съответните държави имат нужда".

Конференцията може да гледате тук:

Коментари

Задължително поле