Бойко Борисов предаде щафетата на председателството на Себастиан Курц (СНИМКИ и ВИДЕО)

Снимки: Цветан Томчев

Премиерът Бойко Борисов предаде председателството на Съвета на ЕС на австрийския канцлер Себастиан Курц в Шладминг.

На 1 юли Австрия поема за трети път (1998 и 2006 г.) европредседателството на Съвета на ЕС. Мотото му през втората половина на 2018 г. е „За Европа, която защитава“. Бюджетът му възлиза на 43 млн. евро.

На пресконференция преди предаването на председателството, Себастиян Курц заяви, че Австрия желае да бъде страна, която изгражда мостове. „Горди сме, че на 1 юли можем да приемем председателството. За нас това е чест, но и отговорност. Европа се намира в трудно и сложно положение, ситуацията не лесна. Съществуват същ различни напрежения с Русия и САЩ. Европа преживява Брекзит. Австрия желае да бъде една страна, която изгражда мостове“, заяви Курц. Той допълни, че Австрия ще работи работим за силен ЕС.

Във връзка с мотото на председателството на Австрия „Европа, която защитава“, премиерът Бойко Борисов коментира : „Можем да сме защитени само когато сме единни. Борисов заяви, че тъй като в момента целият свят е футбол си позволява символично да връчи на Себастиян Курц знамето на ЕС върху триъгълен флаг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България