Бойко Борисов: Цветанов ми липсва, но се разделихме

По три-четири разговора имам на ден с различни европейски лидери, относно избора на нов председател на Европейската комисия. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел.

"От това, което виждам едва ли ще постигнем договорка днес", добави той. „Въртят се различни кандидати, ние имаме партийно решение с шпиценкандидат. Надали ще се договорим тази вечер, но консултациите ще продължат“, заяви Борисов. Той беше категоричен, че всяко прибързано изказване по темата би било грешка.

Попитан от медиите кой ще бъде българският еврокомисар, премиерът Борисов отговори, че не вижда защо някой друг трябва да заема мястото на Мария Габриел. „Тя е прекрасен комисар. Изкара най-добър резултат на изборите“, изтъкна министър-председателят и изрази мнение, че страната ни има модерен и хубав ресор в настоящия състав на Европейската комисия.

Той разкри, че името на Кристалина Георгиева също се спряга сред претендентите за поста.

"ГЕРБ има решение, понеже ЕНП спечели изборите и ще има най-много места в Европейския парламент. Ще подкрепим Манфред Вебер", каза Борисов.

Освен председател на ЕП предстои избор на още четири важни поста, припомни премиерът - външен министър на ЕС, председател на ЕЦБ, председател на Европарламента и на Съвета на ЕС.

По казуса с ТЕЦ "Варна", Бойко Борисов коментира, че той по никакъв начин не застрашава енергийната сигурност на страната.

На въпрос на медиите за партийните субсидии премиерът Борисов подчерта, че поддържа това, което 2,5 млн. българи са подкрепили на референдума. Министър-председателят добави, че на който не му стигат парите, има право по най-прозрачния начин да посочи дарителите, като подчерта, че е важно да има 100% прозрачност. „Преди 2 години цялата предизборна кампания на президента Радев мина на фона на субсидиите и референдума за един лев на глас. И тогава управляващите в наше лице се биеха всеки ден, че едва ли не са те виновни за това. Аз тогава поех ангажимент и веднага след изборите го внесохме в парламента, другите партии не го подкрепиха“, напомни Борисов. Той отбеляза, че преди 5-6 месеца по време на телевизионно участие е поел ангажимента относно субсидиите отново. „Тогава си спомняте, че президентът Радев отказа участие, за да не поема такъв ангажимент. Дотогава нямаше никакви изказвания, че това е популистко, че това не е демократично, че това ще убие партиите“, добави премиерът Борисов.

"Не приехме предложението на ДПС за 0 лева субсидия, защото два и половина милиона български граждани гласуваха за един лев. Кой каквото и да казва, това не са малко хора", каза Борисов.

"На който не му стигат парите, има право да посочи фирма Х или милионера У дарява еди колко си пари за партията. Но се изисква 100% прозрачност. И тогава, вместо както г-жа Нинова каза, бизнесмените да затворят портфейлите си, банкерите да спрат да викат граждани и делегати и със сила да ги карат да променят позициите си", заяви той по адрес на опозицията.

"За съжаление нямам семейство. Цветанов беше моето семейство, по 5 пъти на ден разговаряхме по всякакви теми. Липсва ми, но се разделихме", каза още Борисов по темата за оставката на втория човек в ГЕРБ.

Коментари

Задължително поле