Болните зъби са бич за българина

22 хил. спешни случая обслужват специалистите по дентална медицина у нас годишно

Обеззъбена е поне едната челюст на половината от възрастното население в България. Здравната каса обаче не поема лечението с протези. Това стана ясно от пдумите на председателя на Сдружението  на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев по време на пресконференция в понеделник, посветена на проблема.

Отчита се сериозен проблем и със здравето на устната кухина при тийнейджърите. 92% от 18- и 19-годишните имат поне един кариес.

Според съсловната организация средствата, които се отделят от бюджета на НЗОК за зъболечение в страната, са крайно недостатъчни. Много пациенти не могат да си позволят дентални услуги и в резултат търсят помощ едва когато зъбите им са вече в много лошо състояние.

Годишно по перо зъболечение се отделят около 157 млн. лв. от фонда на касата и хората недоволстват от минималните услуги, които са включени в пакета. През 2018 г. един възрастен здравноосигурен пациент, има право на три процедури, които обаче се покриват частично - вадене на зъб, химиополимер и амалгамна плоба - 70 лв. общо. По тази причина хората не се лекуват навреме и търсят помощ, когато вече са принудени и се налага вадене на зъб, обясняват стоматолозите.

Едва 8% от нашите деца до 19 години са без кариес, а парите от НЗОК не покриват дори само спешните случаи, каза още д-р Кънев. Годишно у нас се регистрират около 22 хил. такива случая.

От Сдружението са категорични, че държавата трябва да финансира напълно денталното лечение на децата, бременните и спешните случаи. Съсловната организация е изпратила и писмо до здравния министър  Кирил Ананиев с искане за среща.

Проблемно е и денталното здраве на най-малките. От данните за България, посочени в Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години, разработена за периода 2015-2020 г., става ясно, че нивата на разпространение на зъбния кариес у нас са много по-високи от глобалните параметри, заложени от Световната здравна организация.

По данни на Българския зъболекарски съюз само 28.87% от 5- и 6-годишните у нас нямат кариеси, като останалите в тези възрастови групи са средно с по 4-5 развалени млечни зъби. Процентът при здравите деца на възраст 12 години е 21.31%, а делът на 18-годишните без кариес е едва 8.31%. Освен това 2/3 от децата на 18 години страдат от заболявания на венците и пародонта, а всеки четвърти от тях има един изваден постоянен зъб.

Стоматолозите отчитат, че оралната хигиена при малчуганите не е на високо ниво, а разпространението на кариес сред българските деца е по-високо, отколкото при връстниците им от останалите европейски държави.

Основен проблем  по отношение на денталната помощ е монополът на НЗОК. България е единствената държава, в която има единствена и неповторима каса, заяви д-р Кънев. Той посочи като примери Швейцария, където има 85 здравни фонда, и Франция - със 6.

Разпределени на населението, средствата за денталана медицина у нас са средно по 17 лв. на човек, изчисляват от Сдружението  на българските зъболекари.

Д-р Влахова, магистър по лазерна стаматология от университета в Генуа:

Има лазер без болка, децата са като в магически свят

БОЯН БОЙЧЕВ

ТРУД

Лазерното зъболечение е най-иновативното в последните десетина години. Светлината дава възможност да се работи прецизно - без болка, напрежение и стрес. Д-р Ирен Влахова, магистър по лазерна стаматология от университета в Генуа, работи от 12 години в тази област в София.

“Децата са доволни, че “лазерчето” не докосва зъбите и не причинява стресиращата вибрация – обясни д-р Влахова. - Няма “бръмчене” и “пробиване”. С лазерната светлина се изпарява само кариозната тъкан, не се засяга здрава структура. Използва се при всички манипулации, които се извършват в устната кухина – преди поставяне на силанти, при травми, преди или след ортодонтско лечение. Почти не се налага употребата на местна анестезия и със сигурност се избягва “модерната” в последно време обща анестезия, която е за т.нар. “трудни деца”. Лазерното лечение в устната кухина може да се прилага освен върху твърдите зъбни тъкани, така и при интервенции по меките тъкани. Лазерът замества режещи инструменти в устната кухина. Така се избягват обилното кървене и посттравматичните болки. Лазерната технология кара децата да се чувстват като в магически свят. Светлината и доброто отношение на лекаря ги успокояват, внушават доверие и сигурност.”

Според д-р Влахова грижата за зъбите трябва да започне в най-ранна възраст. Работа на лекарите е да накарат малчуганите да заобичат срещите с тях, а не да страдат от дентална фобия.

Д-р Анатолий Кънев:

Обучаваме 9000 специалисти

В специалностите по дентална  медицина в страната се обучават 9000 стоматолози. Въпреки това оставаме без специалисти, отделно в една не малка част от територията на държавата стоматолози липсват, посочи д-р Анатолий Кънев, председател на Сдружението на българските стоматолози.

От съсловната организация допълниха, че след четири години битка, са загубили възможността да изградят център за спешна безплатна дентална помощ на територията на Столична община.  Предложението било от сдружението  безплатно да осигурят специалисти и медикаменти, а държавата да предостави помещение за това. Ръка обаче не им е била подадена.

Според разбиранията

Най-скъпите

зъбни протези

идват от Дубай

Зъболекар в Дубай през 2014 г. създава най-скъпите зъбни протези в света. Всеки комплект е произведен от 10 грама 24-каратово злато, инкрустиран със 160 диаманта, за да гарантират ослепителна усмивка на приносителя. Всичко това срещу скромната сума от 152 000 долара, за които желаещите могат да се сдобият с това произведение на дентално-ювелирното изкуство. Доктор Маджид Наджи, който стои зад направата на зъбните протези, разказва пред местни медии, че идеята за тях дошла след обявяването на жителите на Обединените арабски емирства за “най-щастливите хора на света” през 2013 г. По-голямата част от приходите от продажби на протезите се даряват на местен фонд за подпомагане на деца с аутизъм.

Чужди пациенти коригират и зрението си у нас

Германци, руснаци, гърци и турци на здравен туризъм у нас

Въпреки сериозното недофинансиране в сферата на денталната медицина у нас, родните цени на тези услуги от години привличат много чужденци на т.нар. здравен туризъм.

Руснаци, македонци и германци често съчетават летните почивки у нас с възможността да се възползват от услугите на наши зъболекари.

Страната има репутация сред западни и съседни държави като център за евтино лечение на някои заболявания като стоматологично лечение например, но доскоро това ставаше главно на регионален признак.

Така гърци от години оправят зъбите си в Сандански и други градове в Южна България. През последните години обаче този феномен се е разраснал и държавата ни вече е център за здравен туризъм.

Руснаци и македонци например идват у нас освен за зъболекарски услуги, с които да изваят усмивките си, и да коригират зрението си, също да ползват балнео-, спа- и козметични процедури. 10 на сто от чужденците, търсещи лек за болежките си в България, са от Русия, Македония и Сърбия, по 5% са тези от Германия, Гърция, Румъния и Турция. Чужденците се справят със зрителните си проблеми основно във Варна и Бургас, където вече има няколко добре оборудвани частни офталмологични клиники. За зъболекарски услуги обаче малцина от тях се доверяват на български дентални клиники. Те предварително запазват часове в частни клиники, които са дъщерни на големи европейски болници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве