Болници съдят пациенти без здравни осигуровки

Ръст на здравнонеосигурените, които искат целева помощ за лечение в болница. През първите 7 месеца на годината са постъпили около 4 хиляди молби, а похарчените пари са с 290 000 лева повече в сравнение със същия период на 2016 г., информира БНТ. По данни на Националната агенция за приходите броят на неосигурените варира между 400 и 500 000 души. От Софийския районен съд казаха, че болници водят дела срещу неосигурени пациенти, които не са си платили лечението.

През миналата година през спешното отделение на Националната кардиологична болница са преминали 15 000 пациенти. Неосигурените са били около 200. От началото на 2017 г. преминалите пациенти без осигуровки са около 90.

"Без да са в спешно състояние, тъй като се знае, че ще бъдат прегледани, се обръщат към нас", коментира д-р Ваня Савкова - завеждащ "Спешно отделение", Национална кардиологична болница.

Прегледът е за сметка на болницата. В случай че се наложи пациентът да остане за лечение, близките му се приканват да платят осигуровките или се търси помощ от социалните служби.

Загубите на Националната кардиологична болница по тази линия са около 200 000 годишно.

Здравното министерство поема финансирането за раждане, интензивно лечение и диспансерно наблюдение на неосигурените. Почти половината от предвидените за тази година над 6 милиона вече са похарчени, съобщиха от Здравната каса.

Агенцията за социално подпомагане отпуска целева помощ за лечение в болница само на неосигурени, които отговарят на определени условия: да нямат доходи или собственост, която да може източник на доходи, да нямат спестявания, дялови участия, чиято обща стойност надхвърля 500 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование