Бонев и компания в битка за шефски постове в СОС

Борис Бонев обяви, че разпределянето на председателските места на комисиите в СОС е нелегитимно.

Ревизия за председателите само след преговори, каза Вили Лилков

Ченчев настоява за тежки наказания срещу съветниците от БСП

Иван Таков: Снетото доверие от Нинова за мен е маловажно

Смятаме че решението, с което бяха обявени председателските места, е нелегитимно, така че нашият юридически екип в момента подготвя правната ни защита по темата”.

Това заяви вчера общинският съветник от ППДБСС Борис Бонев, който не успя да стане председател на СОС. Според него съветниците от групата му са напуснали заседанието в четвъртък, защото не са искали да легитимират “завладяването на Столична община от ГЕРБ”. Тогава час преди края на заседанието от ПП-ДБ-СС напуснаха залата, недоволни от разпределението на комисиите, след като от общо 14 те получиха само една.

Според Бонев ГЕРБ, БСП, “Синя София” и отцепниците от “Възраждане” се обединили без никакви проблеми, което означава, че тяхната сглобка е на база финансов-икономически стимул. “Не мога да кажа дали са достатъчно валидни основанията на Бонев”, коментира за “Труд news” зам. председателят на СОС от “Синя София Вили Лилков. Според него всеки може да се обърне към областния управител и към съда, но ако се влезе в тези процедури, това ще задълбочи разломите в СОС, което не е добре. Но по принцип може да се стигне до преразглеждане на председателските места в комисиите, но това трябва да става с преговори.

НС на БСП ще реши дали съветниците ще бъдат изключени, каза вчера социалистът депутат Иван Ченчев. Според него трябва да има тежко наказание срещу въпросните общински съветници. Те казват, че не ламтели за постове и позиции, а имат 5 комисии.” заяви Иван Ченчев.

А председателят на БСП-София Иван Таков отговори, че снетото доверие от него от Корнелия Нинова точно в този момент е изключително маловажно. “Снетото доверие от председателя на партията за мен не е от такова значение. Аз се ползвам с доверието на цялата градска организация, на градския съвет, на групата съветници, както и на местната коалиция, която ме е избрала за свой председател”, заяви още Таков.

След скандали в СОС и напускане на заседанието на съветниците от  ППДБ и „Спаси София“ ГЕРБ получиха председателското място в ключовите комисии по финанси и бюджет, по икономика и дигитална трансформация, по култура и образование, комисията по обществен ред и сигурност, както и комисията за младежта и спорта.

За БСП бяха дадени транспортната комисия, комисията по здравеопазване и по местно самоуправление и нормативна уредба, както и тази за връзки с гражданското общество.

"Има такъв народ" взе председателското място на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, както и комисията по опазване на околната среда.

За ППДБ-“Спаси София“ остана единствено комисията по международно сътрудничество и европейски програми. В доклада на Карлос Контрера (ВМРО) за тях се предвиждаше още една - за борба с корупцията, но от ПП-ДБ-СС си направиха отвод с аргумента, че не е уведомен съветникът, предложен да я оглави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика