Патриотите решават за Миглена и Марияна Избирателите са ме пратили в парламента и би следвало да се върна, каза пред “Труд” Валери Симеонов

Десислава Атанасова: Коалицията не е застрашена, защото оставката на вицепремиера Валери Симеонов беше личен акт

Българските антарктици стигнаха до остров Ливингстън

Скатов се подготвя за изкачването на 14-ия си връх

Шеф на „Нисан“ арестуван за измами Укривал доходи и харчел фирмени пари за лични нужди

Испания иска гаранции за Гибралтар в проектоспоразумението за Брекзит

Обучават лекари и психолози за ранно откриване на депресия

Соня Йончева идва в България Звездната прима пристига за кинопремиера

Над 200 ученици се запознаха с културата и традициите на Австрия Областният управител на Велико Търново проф.Любомира Попова прие посланика на Австрия

22 г. затвор за двама трафиканти на хероин

Германия прекрати оръжейния експорт за Саудитска Арабия

Млади изследователи от Стопанска академия представиха свои разработки Творческите работи бяха презентирани на 11-та докторантска научна сесия

КПКОНПИ е внесла иск за отнемане на имущество от Евелин Банев-Брендо и семейството му на стойност 23 275 542 лева

Гуардиола виновен за кризата на Германия

Искат забрана на Иванчева и Петрова да напускат страната

Бони Петрунова – Модерната Клио

Преди три месеца, когато Божидар Димитров се пенсионира като шеф на Националния исторически музей, на негово място беше назначена като и.д. доц. д-р Бони Петрунова. Макар да е изтъкнат археолог и един от водещите специалисти по културата на късното Средновековие, тя е известна на широката общественост най-вече като заместник-министър на културата по времето на Вежди Рашидов. Какво още знаем за нея?

Клио, музата на историята е изобразявана с руло пергамент и дъсчици в ръце. Модерната муза на Музея на историята би трябвало да бъде рисувана с археоложка четчица и шпакла. Работата на новия директор на НИМ Бони Петрунова не е лесна – да популяризира и ръководи дейността на Националния исторически музей след 10-годишното управление на изключително известния Божидар Димитров.

Не беше изненада, когато в началото на седмицата г-жа Петрунова спечели конкурса за директор и вече официално оглави НИМ. Петрунова е получила най-висока оценка на изслушването, което беше в понеделник, 5 февруари.

Министерството на културата е поверило съкровищницата с историческото ни наследство в ръцете на много оправен и стриктен администратор, който – за щастие, в същото време е и един от водещите археолози в страната. Доцент доктор Бони Петрунова е доказала ръководителските си умения и като зам. директор на НИМ, и като заместник на министъра на културата Вежди Рашидов.

Тя е водещ специалист в областта на късносредновековната култура и паметници и ръководител на повече от 50 археологически експедиции – теренни проучвания и разкопки, както и на различни проекти, свързани с туризма и с популяризиране и опазване на българското културно-историческо наследство. Сред най-важните са: Проект за създаването на център за развитие и разработване на ефективни модели за културен туризъм и регионите на Каварна и Костанца, Проект “Урвич – последната крепост на Шишмановци”, разработен в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019, Проект за проучване, специализация и рехабилитация на крепостта “Лютица” – по този проект Бони Петрунова работи цели десет години заедно със сина си, известният археолог д-р Филип Петрунов. За съжаление, когато заема длъжността и.д. директор на Историческия музей, се налага да го освободи от позицията му уредник в отдел “Археология” на НИМ, поради конфликт на интереси.

Интересите на доц. Петрунова са насочени към историята от периода на Второто българско царство, крепостното строителство, погребалните обреди и култовите практики от късното средновековие. Във връзка с това е реализирала проекти за проучване и опазване на паметниците от този период, сред които са: крепостите Лютица, Калиакра, Урвич, Цепина, Хоталич, Красен.

Хоноруван лектор е в Пловдивския, в Шуменския и в Нов български университет с курсове лекции по “Османска култура”, “Българската култура на Късното средновековие”, “Каменна пластика на Късното средновековие”, “Културата на българите през османския период”. Научен ръководител е на бакалавърски, магистърски и докторантски тези в НБУ и в СУ “Св. Климент Охридски”.

Доцент Петрунова е един от двигателите на устрояването на Царимали град в туристическа историческа крепост и учредител на археологическа карта на България.

Но едно от делата на живота й е проучването на находките около крепостта Калиакра, където миналата година – по време на 13-ия археологически сезон, е открит уникален нефритов амулет-катарама с изящни гравюри. Това стана под ръководството на Бони Петрунова, която се завърна на терена след двугодишно прекъсване заради работата си като зам. министър. Работата й на нос Калиакра започва през 2004 г. Всички находки и интересни заключения от тези проучвания доцент Петрунова е обобщила в книгата си “Богатствата на Калиакра. Открития, находки, хипотези”. Трудът обхваща развитието на Калиакра по време на античността, ранносредновековния период, Второто българско царство и Добруджанското деспотство.

С две думи, новият директор на НИМ доц-д-р Петрунова не е бездушен администратор, а ръководител, чието сърце на археолог бие на правилното място.

 

Учредява награден фонд “Кръгът на Калоян”

Учредител е на Награден фонд “Кръгът на Калоян”, отличаващ достойни българи за подкрепата им в опазването на българското културно-историческо наследство. Ръководител е на програма “Издирване на мястото на битката от 1443 г. между войските на Османската империя и полския крал Владислав III Ягело (Варненчик)”. Ръководител е на проект към Секция за средновековна археология “Българските земи през XV – XVII в.” Член е на организационния комитет за издаване Корпус на паметниците от територията на бившата Османска империя. Автор е на повече от 200 книги, статии, монографии, научно-популярни публикации. Участвала е в над 50 научни конференции, симпозиуми и семинари.

 

За нея

Изключителен организатор

С Бони Петрунова бяхме заместник министри на културата при министър Вежди Рашидов и имам отлични впечатления от работата с нея. Тя е изключителен организатор, с много добри качества да бъде ръководител, визионер, и най-вече това е човек, който работи с много сърце.

Боил Банов, министър на културата

 

Солидно подготвен професионалист

Имам честта да познавам доц. Бони Петрунова и като човек, и като колега и отговорно мога да заявя, че е солидно подготвен професионалист. Има пребогат опит, както в археологията, така и в музейното дело, а и като преподавател и администратор. Тя е един от водещите специалисти в областта на късносредновековната култура и паметници. Доц. Петрунова отвори нова страница от историята на Калиакра. Не мога да не припомня, че беше и зам. министър на културата, както и години наред зам. директор на НИМ, което е огромен плюс за институцията, която сега оглавява.

Проф. Казимир Попконстантинов, археолог, преподавател във ВТУ

 

Желязна лейди

Познавам Бони Петрунова от 30 и повече години. Тя започна кариерата си в Националния исторически музей. Беше Желязна лейди – поемаше най-трудните обекти, от които много хора се отказваха, заради опасни и тежки условия – на високи планински върхове, без пътища. Макар че мнозина смятат Калиакра за най-големия й обект, аз мисля, че това е старобългарската крепост “Лютица” в Източните Родопи. Тя е единствената съхранена крепост от това време. Разкопките бяха много трудни. Вървеше се 9 километра без път, при ужасяващи условия. За капак – комари, буболечки, кърлежи… Но Бони се справи. Между другото, вчера е излязла книгата й за “Лютица”.

Божидар Димитров, бившият шеф на НИМ

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.