Бон шанс, госпожо Габриел

Българската кандидатка за еврокомисар наистина се представи отлично в един приятелския мач насред Брюксел

За никого не е тайна, че европейската политика изисква много театрални умения, прикрити под формата на дипломатически маневри, задкулисни договорки, взаимни почесвания зад ушите и други места. В крайна сметка най-важен си остава драматургичният талант, защото едно единствено нещо има значение при иначе важните решения – публиката да ти повярва. Ето на това, както знаете, в ЕС държат много.

Така премина и изслушването на „българския кандидат“ за европейски комисар с ресор „Цифрови икономика и общество“ - Мария Габриел, което се проведе във вторник в Европейския парламент в Брюксел.

Стана чисто и спретнато. Без излишни фанфари. Veni. Vidi. Vici (“Дойдох, видях, победих“, лат., б.р.). За по-икономично, всички участници в представлението влизаха във функциите на декор, статисти и публика. Понеже повечето бяха чели (или им бяха разказали) сценария предварително, творчески ентусиазъм като цяло липсваше. Скъпо шоу, без специални ефекти, никакви аплаузи и никаква излишна публика.

Единственото разочарование от шоуто бе за специално пропътувалата за събитието българска агитка от ГЕРБ, водена от непоколебимия стратег Цветан Цветанов и майката на нацията Цецка Цачева.

Огромна делегация, съставена от известни и неизвестни кадри от политическия апарат на управляващата партия, министри, бивши и настоящи евродепутати и антуражите на последните - въобще видимо и мащабно присъствие. В крайна сметка хората бяха дошли да се похвалят пред себе си и близките с предизвестената „победа“. Както казах Veni. Vidi. Vici! Мария Габриел от ГЕРБ ще е следващият „български еврокомисар“ - повод за тържество, несъмнено.

Тук, може би е вече време да уточня защо слагам кавичките на „български еврокомисар“. И за чия победа става въпрос.

Сигурно вече и вие сте се сетили, че за да прочетат актьорите предварително сценария, някой трябва да им го напише, а после да им го разясни и да провери да ли са го разбрали. Режисьорски неволи. В случая френските сценаристи и режисьори от ЕНП се бяха престарали. До степен българската шевица в постановката за „еврокомисаря по дигиталните въпроси“ осезаемо да бъде извезана на някоя от последните генерални репетиции преди премиерата.

Пък и хората ни чакаха над шест месеца да се наканим да им кажем кого ще си изберем за еврокомисар, че да приключат с този казус. Търпението на тези хора очевидно е безгранично. След като оставиха предишния ни образец, Кристалина Георгиева, да си разиграва шест години коня за собствена полза, този път няма да има „лабаво“. В крайна сметка това са „началниците“, нали? „Техните“ хора сме избрали да ни управляват. Щом „са казали“, така ще е. С цялата тъжна ирония на произтичащите от това заключения и последствия.

За честта на отбора трябва да признаем, че г-жа Мария Габриел наистина се представи отлично. Особено за разбиранията и представите на „европейците“. Всички отговори на предварително зададените въпроси бяха прилежно подготвени и заучени, во главе със специфичната терминология на един все още предимно теоретичен, но приоритетен за развитието на ЕС ресор - цифровата икономика и цифровото общество.

Да, направи впечатление, че в област, в която основната терминология е на английски език, г-жа Габриел отговаряше на водещия й френски. Но, в крайна сметка който е измислил ресора, той ще му пише и обосновката. Самото изложение на г-жа Габриел пред евродепутатите беше структурирано „по европейски“ на три езика, с една идея намек за същото. Приветствията и благодарностите на български (Юнкер, Юнкер, Юнкер), основните параметри на бъдещата дигитална политика на ЕС на френски и по-техническата част на английски. Чисто и спретнато.

Журналистите дебнахме за по-сериозен удар от засада, покрай скандала с ведомствените жилища в София, но видимо в Европарламента се отегчават вече от нашите битовизми. А и каква да е връзката с дигиталното общество? Политически морал?! Не се излагайте! Кариерата на г-жа Габриел започна в ЕП, не в България. Там е вече два мандата. Утвърден кадър в батальона на ЕНП. Редовно пътува по работа до дестинации, до които западноевропейските й колеги могат да изпратят само човек от Изтока, ако искат да „видят проблема отблизо“ и да не ги линчуват на база исторически пост-колониални предразсъдъци. Абе, „техен“ човек – нещо, което ГЕРБ реално могат да си пишат като точка от това изслушване.

Този път кандидатът им имаше предварително всички симпатии на препитващите, натрупани с години работа. Вярно, по европейски теми далечни от българското битие. Но кое вече не е „далечно“ от българското битие. В кратце, „бон шанс, г-жо комисар“!

Не заспивайте преди антракта!

Самият факт, че координаторите на политическите групи в парламентарните комисии, които участваха в изслушването, одобриха г-жа Габриел още същата вечер, без да чакат предвиденото си за следващия ден заседание, говори сам за себе си. Формалното гласуване в пленарната зала на ЕП е насрочено за 4 юли, като първа точка от дневния ред. След одобрение от Съвета на ЕС, някъде към септември “българският еврокомисар” ще може да започне работа.

Коментари

Задължително поле