„Галъп интернешънъл“: За 81% от българите националните интереси са преди международните отношения В Топ 10 сме по националистически настроения, показва глобално проучване

Вижте СНИМКИ и ВИДЕО от сватбата на Софи Маринова

Акция на прокуратурата в полицията в Благоевград

Стартира кандидатстудентската кампания на Академията на МВР

Гърция отбелязва националния си празник, 1600 полицаи пазят парада

Убитата млада жена в Стара Загора е намерена със забит във врата нож За 72 часа е задържан 28-годишен мъж, който е живеел с жертвата на съпружески начала

Владо Каролев стана дядо

Новият ултрамодерен стадион на „Тотнъм“ най-после отвори врати

Премиерът Борисов: Турция е важен партньор в областта на миграцията и борбата с тероризма

Патриарх Неофит: Каквото е необходимо, ще направим, за да бъде радостта на нашите братя от Македония пълна

Американските авиолинии удължават отмяната на полетите на Боинг 737 Макс

Самолет Боинг 787 кацна извънредно в Каледония заради дим в кабината

Пиян ударил полицай, пратен да потуши семеен скандал Униформеният е получил разкъсно-контузни рани на лявата ноздра и устна

Два дни безплатни прегледи за атопичен дерматит във ВМА

Административната прокуратура възложи проверка на мобилното приложение за превоз „Максим“

Бон шанс, госпожо Габриел Българската кандидатка за еврокомисар наистина се представи отлично в един приятелския мач насред Брюксел

За никого не е тайна, че европейската политика изисква много театрални умения, прикрити под формата на дипломатически маневри, задкулисни договорки, взаимни почесвания зад ушите и други места. В крайна сметка най-важен си остава драматургичният талант, защото едно единствено нещо има значение при иначе важните решения – публиката да ти повярва. Ето на това, както знаете, в ЕС държат много.

Така премина и изслушването на „българския кандидат“ за европейски комисар с ресор „Цифрови икономика и общество“ – Мария Габриел, което се проведе във вторник в Европейския парламент в Брюксел.

Стана чисто и спретнато. Без излишни фанфари. Veni. Vidi. Vici (“Дойдох, видях, победих“, лат., б.р.). За по-икономично, всички участници в представлението влизаха във функциите на декор, статисти и публика. Понеже повечето бяха чели (или им бяха разказали) сценария предварително, творчески ентусиазъм като цяло липсваше. Скъпо шоу, без специални ефекти, никакви аплаузи и никаква излишна публика.

Единственото разочарование от шоуто бе за специално пропътувалата за събитието българска агитка от ГЕРБ, водена от непоколебимия стратег Цветан Цветанов и майката на нацията Цецка Цачева.

Огромна делегация, съставена от известни и неизвестни кадри от политическия апарат на управляващата партия, министри, бивши и настоящи евродепутати и антуражите на последните – въобще видимо и мащабно присъствие. В крайна сметка хората бяха дошли да се похвалят пред себе си и близките с предизвестената „победа“. Както казах Veni. Vidi. Vici! Мария Габриел от ГЕРБ ще е следващият „български еврокомисар“ – повод за тържество, несъмнено.

Тук, може би е вече време да уточня защо слагам кавичките на „български еврокомисар“. И за чия победа става въпрос.

Сигурно вече и вие сте се сетили, че за да прочетат актьорите предварително сценария, някой трябва да им го напише, а после да им го разясни и да провери да ли са го разбрали. Режисьорски неволи. В случая френските сценаристи и режисьори от ЕНП се бяха престарали. До степен българската шевица в постановката за „еврокомисаря по дигиталните въпроси“ осезаемо да бъде извезана на някоя от последните генерални репетиции преди премиерата.

Пък и хората ни чакаха над шест месеца да се наканим да им кажем кого ще си изберем за еврокомисар, че да приключат с този казус. Търпението на тези хора очевидно е безгранично. След като оставиха предишния ни образец, Кристалина Георгиева, да си разиграва шест години коня за собствена полза, този път няма да има „лабаво“. В крайна сметка това са „началниците“, нали? „Техните“ хора сме избрали да ни управляват. Щом „са казали“, така ще е. С цялата тъжна ирония на произтичащите от това заключения и последствия.

За честта на отбора трябва да признаем, че г-жа Мария Габриел наистина се представи отлично. Особено за разбиранията и представите на „европейците“. Всички отговори на предварително зададените въпроси бяха прилежно подготвени и заучени, во главе със специфичната терминология на един все още предимно теоретичен, но приоритетен за развитието на ЕС ресор – цифровата икономика и цифровото общество.
Да, направи впечатление, че в област, в която основната терминология е на английски език, г-жа Габриел отговаряше на водещия й френски. Но, в крайна сметка който е измислил ресора, той ще му пише и обосновката. Самото изложение на г-жа Габриел пред евродепутатите беше структурирано „по европейски“ на три езика, с една идея намек за същото. Приветствията и благодарностите на български (Юнкер, Юнкер, Юнкер), основните параметри на бъдещата дигитална политика на ЕС на френски и по-техническата част на английски. Чисто и спретнато.

Журналистите дебнахме за по-сериозен удар от засада, покрай скандала с ведомствените жилища в София, но видимо в Европарламента се отегчават вече от нашите битовизми. А и каква да е връзката с дигиталното общество? Политически морал?! Не се излагайте! Кариерата на г-жа Габриел започна в ЕП, не в България. Там е вече два мандата. Утвърден кадър в батальона на ЕНП. Редовно пътува по работа до дестинации, до които западноевропейските й колеги могат да изпратят само човек от Изтока, ако искат да „видят проблема отблизо“ и да не ги линчуват на база исторически пост-колониални предразсъдъци. Абе, „техен“ човек – нещо, което ГЕРБ реално могат да си пишат като точка от това изслушване.

Този път кандидатът им имаше предварително всички симпатии на препитващите, натрупани с години работа. Вярно, по европейски теми далечни от българското битие. Но кое вече не е „далечно“ от българското битие. В кратце, „бон шанс, г-жо комисар“!

Не заспивайте преди антракта!

Самият факт, че координаторите на политическите групи в парламентарните комисии, които участваха в изслушването, одобриха г-жа Габриел още същата вечер, без да чакат предвиденото си за следващия ден заседание, говори сам за себе си. Формалното гласуване в пленарната зала на ЕП е насрочено за 4 юли, като първа точка от дневния ред. След одобрение от Съвета на ЕС, някъде към септември “българският еврокомисар” ще може да започне работа.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. ТОВА С ИЗБИРНЕТО НА ГОСПОЖА МАРИЯ ГАБРИЕЛ Е НАИ4СТИНА ДОБРА НОВИНА .! ДОБРА, НО С УГОВОРКАТА ЧЕ Е ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ! НАБЛЮДАВАХ ПАРТИЙНИЯТ СФИНКС ВИГЕНИН И ТО С ИНТЕРЕС , НО ОСВЕН СВИТИ УСТНИ И ЕДВА ИЗКАЗАНИ ОТ ПРИЛИЧИЕ ДУМИ , ОСТАНАЛОТО БЕ ЧИСТА ЗАВИСТ ,ТАКАВА , КАКВАТО ТЕ ИЗПИТВАТ КЪМ ВСИЧКО УСПЕЩНО , КОЕТО НЕ ИДВА ОТ ТЯХНАТА ЦЕНТРАЛА !….. ЗАВИСТ , ТВОЕТО ИМЕ Е БСП!

  2. „някъде към септември “българският еврокомисар” ще може да започне работа.“ Да си седи мирничко,почесвайки се „там“ . Да примигва и да слуша.

  3. Добра новина за евробюрократите от запада и главно на САЩ. За Бг – нищо добро не е свършила, няма и да свърши, дано поне лошотии не направи като куневката и кристалината.

  4. Че то какъв комисар по информационните технологии ще го играе, като в България няма нищо електронно! Те, някои хора по избори обясняваха дори, че не било 100% сигурно и затова никой програмист нямало да се подпише под такъв софтуер. Значи и банките не трябва да работят, защото не било сигурно…

  5. Все пак е недопустимо човек, който си живее от години в европарламента, да говори английски на ниво „джаста-праста“ със силен акцент. Щом за толкова много време не се е постарала да научи английския на прилично ниво, значи и във всичко друго е повърхностна. Едно е сигурно – и от тая чиновничка няма да има никаква полза за България, както нямаше никаква полза от Меглена Кунева, Кристалина Георгиева и Ирина Бокова.

  6. Това, че не знае английски, не означава, че не е професионалист. Историята е изхвърлила доста „професионалисти“, знаещи английски.

    1. понеже съм лаик, ако някой може да ми отговори: какъв език говори почти без акцент?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.