Борел: Израел и Палестина не са готови за мир

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел смята, че нито Израел, нито Палестина са готови за мир. Това той заяви в статия, публикувана в петък във вестник El País.

"Твърде много хора умират всяка седмица в Израел и окупираните палестински територии и милиони хора живеят в страх и без надежда", каза Борел.

"Реакцията на света беше твърде много изявления и твърде малко действия." Той призова ЕС и международната общност да положат повече усилия за разрешаване на ситуацията.

„Ясно е, че нито израелската, нито палестинската страна са готови за мир“, каза Борел.

„Да бъдеш честен означава да признаеш, че екстремизмът се увеличава и от двете страни“, заяви Борел.

„Произволните атаки и насилието отнемат живота на много израелци. Насилието на израелските заселници на Западния бряг все повече застрашава живота и поминъка на палестинците, почти винаги безнаказано.”

Борел уточни още, че израелските военни операции често водят до смъртта на палестински цивилни.

„Краят на конфликта би бил много по-добър за международната сигурност”, коментира Борел.

"През последните години международната общност се провали в усилията си да постигне траен мир между страните", каза Борел, добавяйки, че са необходими колективни усилия от арабските държави, Европа, Съединените щати и други за разрешаване на ситуацията.

„Въпреки че не можем да принудим страните да седнат на масата за преговори, можем да проправим пътя и да им помогнем да се подготвят“, каза дипломатът от ЕС. Той припомни, че през 2013 г. общността предложи "безпрецедентен пакет от икономическа, политическа подкрепа и подкрепа за сигурността", ако страните постигнат мирно споразумение.

„Имайки предвид това, възложих на специалния представител на ЕС Свен Купманс да работи с Европейската комисия и държавите-членки на ЕС, за да финализира такова предложение, обясни Борел.

„Помолих го също така да разработи заедно с нашите партньори конкретни предложения за всеобхватен регионален мирен процес между Израел и Палестина и между Израел и всичките му арабски съседи."

„Необходимо е нещо, за да спрем сегашния цикъл на насилие и ние можем да играем решаваща роля в подпомагането на страните да обмислят възможностите си", каза още Борел.

„За да бъде ясно, аз не обявявам европейска мирна инициатива."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа