Борел: РС Македония пое ангажимент да включи в Конституцията други националности като българите

Северна Македония пое ангажимент да промени Конституцията си, в която да включи гражданите, живеещи в границите на страната и са част от други националности като българите.

Това заяви върховният представител за външната политика и политиката за сигурност и отбрана на ЕС Жозеп Борел в Скопие на съвместна пресконференция с премиера Димитър Ковачевски и комисаря по разширяването Оливер Вархеи, предаде БНТ. В Скопие се състоя първият Съвет за стабилизиране и асоцииране между ЕС-РСМ.

"Вие трябва да продължите да се движите напред - и като държава, и като общество... Да се върви напред означава и подобряване на отношенията с вашите съседи. Тук влиза и създаването на условия за приемане на конституционните промени. Тази година е ключова", подчерта той. 

"Ако видим Конституцията на най-младата държава в ЕС - Хърватия, там имат 22 общности, които живеят там. А Вашата държава вече дава отличен пример за мултиетническо общество. Промяната в Конституцията ви само ще подсили основните права на гражданите и не се съмнявам, че с това ще се утвърди македонската идентичност. В същото време, ще напредне и процесът към ЕС. Вие не застрашавате своята идентичност, тя ще бъде напълно запазена по пътя към ЕС. Пътят към ЕС продължава през изпълнение на ангажиментите, които Северна Македония вече пое", заяви Борел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа