Борислав Гуцанов на въпрос на „Труд news”: БСП не изключва ГЕРБ и ДПС за разговори при трети мандат

БСП би разговаряла с всички политически сили в Народното събрание, в това число и с ГЕРБ и ДПС, за съставяне на правителство с третия мандат. Това отговори на въпрос на „Труд news” председателят на парламентарната група на столетницата Борислав Гуцанов.

Относно третия мандат Конституцията е предвидила много ясно, че този мандат е специфичен, дава се като спасителен вариант, защото са изчерпани всички възможности. Когато за 3 години за 6-и път се явяваме на предсрочни избори, той има още по-голяма стойност. Първо ще съберем нашия Национален съвет, за да реши. (...) Разбира се, ще бъдат проведени разговори с всички партии, ако се отзоват. И ако Националния съвет ни даде тази възможност“, каза Гуцанов.

Кабинет на националното спасение и съгласие, съставен от експерти – това е формулата, която предлага БСП. Партията обаче не била заявявала, че иска мандата, но е готова да е посредник в разговорите при третия мандат, добави временният председател на партията Атанас Зафиров.

Зафиров отрече категорично и „всички лъжи“ по адрес на БСП за разцепление, като процесът бил обратен – водил се активен диалог с представители на цялото ляво пространство за обединение. С кои конкретно партии и личности обаче се говори, той не уточни, но бе категоричен – предстоящия на 27 юли събор на Бузлуджа щял да бъде най-големия от 10 години насам, като именно там ще си проличи въпросното обединение.

По отношение на казуса с вписването му като председател на столетницата, което привържениците на Нинова възнамеряват да обжалват, Зафиров опроверга появилите се информации, че съдът е отхвърлил иска му и посочи, че срокът за обявяване на решението е до края на работната седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика