Борислав Цеков: България е пример за висок стандарт на прозрачност в избора на главен прокурор

Борислав Цеков

Европейската комисия трябва да препоръча на страните членки да приложат примера на България с тези високи стандарти на прозрачност при избора на главен прокурор. Това каза пред БНР д-р Борислав Цеков, юрист и специалист по конституционно право.

По думите му такива високи стандарти за прозрачност няма в нито една страна в ЕС и в САЩ:

„И като прозрачност, и като граждански организации, които да задават въпроси, в продължение на часове кандидатът да отговаря, а концепцията му да бъде обявена предварително“.

В предаването „Хоризонт за вас“ Цеков нарече „фалшив аргумент“ това, че изборът не е реалистичен заради липсата на конкуренция за поста:

„Обсъждани са много други имена. Тези, които имат право да предложат, са обсъждали много имена, но са се консолидирали около една кандидатура. Изразих и в началото на процедурата подкрепа за въздържанието на Министерството на правосъдието да предлага кандидати, защото в една обстановка, в която има прекалено много съмнения за политически вмешателства в съдебната власт, един главен прокурор, излъчен от изпълнителната власт като кандидатура, не би бил уместно решение“.

На въпрос дали президентът ще подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, или ще върне решението на Висшия съдебен съвет, Борислав Цеков отговори, че това зависи от мотивите на държавния глава и че Румен Радев едва ли би се повлиял от протестите срещу Гешев:

„Няма институция, която да се вслушва в гласа на улицата, ако зад този глас не стоят сериозни правни и обществени аргументи. Зависи и какво разбираме под улицата – дали става думи за масови граждански протестни акции или за конкретни групи и партии“.

Според Цеков конкретни партии и конкретни групи стоят зад черната кампания срещу Иван Гешев.

Коментари

Задължително поле