Борислав Цеков: Машинното гласуване е авантюра, вероятно ще бъде отменено след предсрочния вот

Снимка: БТВ
д-р Борислав Цеков

В новия състав на Централната избирателна комисия има малко юристи и е възможно да се стигне до хаос на предстоящите избори. Това коментира докторът по конституционно право Борислав Цеков по БТВ. 

Според него не се очаква конституционна криза и подобни твърдения са хиперболизирани. "Промените, които внесоха, с въвеждането на изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели, е доста съществена поправка, направена в 12 без 1 минута. Машинното гласуване е авантюра и неслучайно никъде в Европа го няма", допълни той.

Цеков прогнозира, че най-вероятно машинното гласуване ще бъде отменено след предсрочния вот, защото очаква проблеми със софтуера.

Бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров заяви, че у нас има "традиция" Изборният кодекс да се "ремонтира" преди всеки вот. Според него, изборите се печелят с гласове, а не с трикове в процедурите.

Проф. Киров обясни, че няма срок, в който Конституционният съд да се произнесе по жалбата на ГЕРБ за новите изборни правила. "Той не е пожарна команда. По принцип срокът е един месец, но тъй като става въпрос за атакуване на много текстове, най-вероятно няма да успее да се произнесе в двумесечния срок, в който ще се проведат изборите. Имам чувството, че там като с една фадрома са наливани текстове, забравяйки Конституцията  - организацията и редът за провеждане на изборите се определя със закон", каза още той.

По думите му в машинното гласуване крие рискове, но целта му е да се решат два основни проблема - недействителните бюлетини и попълването на протоколите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика