Борисов бърза бавно с министрите

Имената на тримата, които ще влязат в правителството ще са ясни най-рано следващата седмица

Премиерът Бойко Борисов за пореден път събра Съвета на коалицията, за да потушава напрежение сред патриотите. Срещата бе съпътствана от много коментари и слухове. Като се започне с това, че вицепремиерът Красимир Каракачанов ще се опитва да спаси министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който си вършел добре работата и се завърши с това, че депутати от ГЕРБ щели да гласуват против оставките на тримата министри.

“Труд” научи, че премиерът Борисов нямало да бърза с номинациите. Най-рано следващата седмица щели да са ясни имената хората, които ще заемат местата на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев. Номинациите щели да бъдат обсъдени и на Съвет на коалицията.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов настоява партньорите във властта да приемат Етични правила като част от коалиционното споразумение. Патриоти коментираха, че това на практика ще бъдат правила за добро поведение.

Преди началото на срещата в Министерски съвет Севделина Арнаудова пусна снимка на Каракачанов със синя каска с коментар: “Така се идва на коалиционен съвет - със синя каска! Благодаря на вицепремиера Каракачанов, че ми позира!”

Преди заседанието на Съвета на коалицията Каракачанов написа във фейсбук, че формацията му е за възстановяване на диалога без поставяне на предварителни условия. “Вина за сегашното напрежение имат всички участници в коалицията и всеки трябва да осъзнае своята, а не да изтъква чуждата. Никой няма права на ментор в “Обединени патриоти””, категоричен е Кракачанов. Той настоява всяка една от трите партии в “Обединени патриоти” трябва еднозначно да заяви още в следващите дни желае, или не, за в бъдеще да участва в коалицията при провеждане на избори.

Далеч по-драматични изглеждаха във днешния ден отношенията между останалите двама лидери на партии в малката коалиция. Волен Сидеров скастри вицепремиера Валери Симеонов, определи исканията му за комплексарските и заяви, че прилага изнудвачески хватки.

Самият Валери Симеонов даде пресконференция, прочете декларацията на НФСБ от предишния ден и обяви четири условия за оставане във властта. Той настоя за “решителна промяна в начина на управление и на коалиционно взаимодействие”, колективен модел на управление в “Обединени патриоти”, ускоряване на реформите, както и “осъществяването на необходимите реформи да не бъде жертвано заради съмнително поддържане на политически рейтинг чрез показно решаване на проблеми.”

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика