Китай съобщи за нови 31 случая на коронавирус и четири нови жертви

Април започва с краткотрайни дъждове

На 30 март 2020 да почерпят

Водолеите да не харчат излишно, а Козирозите да не бързат с решенията – Дневният хороскоп на Алена

Бум на хемороиди от заседяване и ояждане

Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Борисов: Време е текстилната ни индустрия да покаже, че мисли и работи правилно в дни на криза

Българската текстилна индустрия е време да покаже, че не работи само на ишлеме, а е готова да прояви мисъл в дни на криза, за да изработи максимално бързо нужните защитни облека за предпазване от коронавируса. Tова призова премиерът премиерът Бойко Борисов по време на среща с производители на маски и защитни облекла във връзка с недостига на този вид артикули предвид епидемиологичната обстановка заради разпространението на грипа и първите случаи на коронавирус у нас.

На извънредното си заседание по-рано правителството забрани износа на маски и защитни облекла. Министърът на здравеопазването е натоварен със задачата да обезпечи всички болници в страната.

Снимки: Труд

„Вече близо час със щаба и основни големи производители водим разговор как да пренастроим индустрията“, каза министър-председателят.

„Щабът ме инфоримра и това, което са задали. Трябва ни водонепроницаемо облекло“, информира още Борисов.

Българските производители заявиха, че имат готовност за производство на защитни облекла и маски. На срещата стана ясно, че компании за военно облекло предлагат да произвеждат предпазни медицински средства. Подобно предложение е направила компания от Габрово, която има опит в производството на непромокаеми облекла за някои армии в Европа.

„Предложихме на министър-председателя и Кризисния щаб да се намери материал, който да не пропуска вода, да има сериозна механична бариера. Нашето предложение беше, независимо от това дали материалът ще е 100% памук, или памук-полиестер, на около 100 грама на квадратен метър материал да бъде залепена полиуретанова мембрана, която има 10 000 мм воден стълб защита. Този материал може да бъде тестван. Но вирусолозите могат да кажат по-добре от нас”, заяви представител на компанията.

„Максимално бързо да направите модела, кройките. Вече машините на всчики са такива, че са компютри. Дето се вика да ви благодаря, че и вие може да го кажете, че тук не става въпрос за печалби, за спекула, а точно обратното. Да проявим патриотизъм и да покажем, че нацията в такива моменти може да се мобилизира. Това, което като разходи има, ние ще си го платим през Министерство на здравеопазването. Никой не иска да поемете тежест. За нас услугата е, че максимално бързо да знаем, че може да си произвеждаме тези маски, това облекло, съответно калцуни и всичко останало“, посочи Бойко Борисов.

Според него с обща воля ще се преодолее ситуацията.

Премиерът уточни, че утре в 14.00 продължават обсъжданията с текстилната индустрия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.