Борисов: Време е текстилната ни индустрия да покаже, че мисли и работи правилно в дни на криза

Българската текстилна индустрия е време да покаже, че не работи само на ишлеме, а е готова да прояви мисъл в дни на криза, за да изработи максимално бързо нужните защитни облека за предпазване от коронавируса. Tова призова премиерът премиерът Бойко Борисов по време на среща с производители на маски и защитни облекла във връзка с недостига на този вид артикули предвид епидемиологичната обстановка заради разпространението на грипа и първите случаи на коронавирус у нас.

На извънредното си заседание по-рано правителството забрани износа на маски и защитни облекла. Министърът на здравеопазването е натоварен със задачата да обезпечи всички болници в страната.

Снимки: Труд

„Вече близо час със щаба и основни големи производители водим разговор как да пренастроим индустрията“, каза министър-председателят.

„Щабът ме инфоримра и това, което са задали. Трябва ни водонепроницаемо облекло“, информира още Борисов.

Българските производители заявиха, че имат готовност за производство на защитни облекла и маски. На срещата стана ясно, че компании за военно облекло предлагат да произвеждат предпазни медицински средства. Подобно предложение е направила компания от Габрово, която има опит в производството на непромокаеми облекла за някои армии в Европа.

„Предложихме на министър-председателя и Кризисния щаб да се намери материал, който да не пропуска вода, да има сериозна механична бариера. Нашето предложение беше, независимо от това дали материалът ще е 100% памук, или памук-полиестер, на около 100 грама на квадратен метър материал да бъде залепена полиуретанова мембрана, която има 10 000 мм воден стълб защита. Този материал може да бъде тестван. Но вирусолозите могат да кажат по-добре от нас”, заяви представител на компанията.

„Максимално бързо да направите модела, кройките. Вече машините на всчики са такива, че са компютри. Дето се вика да ви благодаря, че и вие може да го кажете, че тук не става въпрос за печалби, за спекула, а точно обратното. Да проявим патриотизъм и да покажем, че нацията в такива моменти може да се мобилизира. Това, което като разходи има, ние ще си го платим през Министерство на здравеопазването. Никой не иска да поемете тежест. За нас услугата е, че максимално бързо да знаем, че може да си произвеждаме тези маски, това облекло, съответно калцуни и всичко останало“, посочи Бойко Борисов.

Според него с обща воля ще се преодолее ситуацията.

Премиерът уточни, че утре в 14.00 продължават обсъжданията с текстилната индустрия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България