Борисов в болница "Свети Георги" в Пловдив: Как може при такова финансиране огромно да говорим, че няма пари за здравеопазване? То е грехота!

„Четири милиарда и седемстотин е заделило правителството за здравеопазване. Как може при такова финансиране огромно да говорим, че няма пари за здравеопазване? То е грехота!“ Това коментира министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекция на инвестициите в университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив.

По думите всичко в лечебното заведение е обновено - реанимации, асансьори. „Докторите говорят. Щом те са доволни. Дано и пациентите са доволни. Помните асансьорите какви бяха, закъсваха непрекъснато. Плюс всичките тези реанимации. Дано са празни! Защото всичко, което става по „Тракия“, военни учения като има по Граф Игнатиево - това е болницата, която е специализирана за такива случай“, каза Борисов.

Има болници и доктори, които си гледат работата, говоря като мениджмънт, и други - като болницата във Враца, които си сложили частна болница в двора, скъпите пътеки в частната дворница, евтините и задълженията - в държавната. Това не може да продължава, посочи Борисов.

Корупцията я правят докторите или Здравната каса. Почти всяка седмица има операции - на службите, на прокуратурата. Близо половин милиард тази година правителството е заделило повече за Здравната каса. Виждате със 6-7 милиона тук колко отделения, колко асансьори, колко неща са направени, когато докторът иска да го направи. При такова финансиране просто са длъжни да го направят. Това, което съм разпоредил -доктори, санитари, сестри да си получават заплатите. Оттам нататък прокуратурата и службите да ги разнищят и да си отидат на мястото, коментира още премиерът.

Четири милиарда е заделило правителството за здравеопазване. Това, което съм разпоредил е докторите и сестрите да си получават заплатите. Как може с такова финансиране да няма пари. Нито апаратурата, нито лекарствата са станали по-скъпи. Поне 16-17 млрд. са вкарани в здравеопазването по време на нашето управление. Купуваме най-добрата техника, каза още Борисов.

Коментари

Задължително поле