Борисов в капана на „зелените“ и тройната коалиция Кървавите сблъсъци пред община Балчик провокирани от „еколози”

Преди намесата на премиера над 300 души блокираха пътя, по който в пика на сезона минават около 400 000 туристи на ден с автобуси и коли до историческата крепост Калиакра

Премиерът спря заповедта, забраняваща всякакви дейности в Балчик, Каварна и Шабла

С бързата си реакция предотврати Дуранкулашки бунтове 2017, казват протестиращите и благодарят на „Труд“

Премиерът Бойко Борисов попадна в капана на „зелените” и на тройната коалиция. Днес той разпореди да се спре изпълнението на заповедта, забраняваща всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в „Натура 2000”. Зоните са били очертани още по времето на тройната коалиция от две екологични неправителствени организации.

Без обществено обсъждане тогава чиновниците са пратили зоните в Брюксел и така са поставили местните хора в безизходно положение и заплаха от липса на препитание.

Стотици жители на крайморска Добруджа излязоха в петък и събота на протест, който бе прекратен след като стана ясно решението на премиера.

Преди официалното съобщение на пресслужбата на кабинета, Борисов звъннал лично на Димитър Канариев, председател на асоциация „Българско Черноморие”, както и на Виктор Лучиянов от Гражданска инициатива „Да спасим Крайморска Добруджа”, за да ги информира за решението си.

Утре премиерът ще се срещне с кметовете на Балчик, Шабла и Каварна, които застанаха зад протестите и в подкрепа на хората. Решението за спиране на скандалната заповед на МОСВ беше посрещнато с възторг и ръкопляскания. Според протестиращите бързата намеса на премиера е предотвратила повторение на Дуранкулашките бунтове от 1900 г. Правителството тогава е върнало натуралния десятък и започнали масови селски брожения, тръгнали от Дуранкулак и потушени с кръв от армията и полицията. Сега искаха да ни посегнат на имоти и поминък, на хляба ни, с който храним не само нас, но и цяла България, казаха протестиращите. Те благодариха и на в.“Труд“, който излезе с призив към Борисов да чуе гласа им.

Сутринта в събота над 300 души блокираха пътя, по който в пика на сезона минават около 400 000 туристи на ден с автобуси и коли до историческата крепост Калиакра, а предния ден спряха движението на автомобилите от Констанца за Варна. По-късно се стигна и до кървави сблъсъци пред община Балчик, където хората не искаха да пускат експерти и еколози за обществено обсъждане на защитена зона „Комплекс Калиакра”. Беше изпратена и жандармерия.

Напрежението екскалира заради провокации от страна на „зелените”. Зад жандармерията някой от тях извикал: ”Хайде да влизаме”, а униформените помислили, че това е команда на техен началник и тези от предната линия са притиснали протестиращите. Стъклената врата на кметството не издържала на натиска и се потрошила, като нарязала част от жените отзад. Причините за инцидента разкриха за „Труд” от инициативните комитети.

 

Многократни доноси в ЕК от псевдоеколози

Екорекетът на шепа зелени олигарси

Както „Труд” писа, в основата на абсурдната ситуация за жителите в района е създадена от две неправителствени организации – Българско дружество за защита на птиците и Зелени Балкани на Тома Белев, които печелят конкурсите за разчертаване на зоните „Натура 2000” преди присъединяването на България към Европейския съюз.

Те не спряха да „топят” България в Брюксел за това, че инвестиции в района унищожават флората и фауната, а в резултат Съдът на ЕС осъди страната за нарушение на европейското законодателство за няколко проекта за ветрогенератори и един за голф игрище. В края на миналия месец министърът на екологията Нено Димов договори с ЕК санкциите да отпаднат и да не се разрушават въпросните проекти, но за сметка на ангажименти да не се допуска строителство и други дейности на територията на три морски общини близо до нова защитена зона „Комплекс Калиакра” – Балчик, Каварна и Шабла. Това буквално забрани на стопаните край морето да правят каквото и да било със земите си – от строителство, до залесяване и създаване на трайни насаждения, плодови и зеленчукови култури.

 

Канят комисаря по околна среда да посети района

Отново поставят проблема пред Европейската комисия

Борисов ще разговаря с Юнкер за огромните глоби

Решението на премиера е взето след детайлен анализ на случващото се в района на Добруджа и невъзможността на хората да приемат ситуацията, чието сегашно развитие е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. Това съобщиха от правителствената информационна служба днес преди обед.

Борисов е възложил на министър Нено Димов да осъществи контакт с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по „Натура 2000”, да бъде поканен да посети района и на място да се запознае с различните гледни точки.

На следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на ЕК Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането. Премиерът призовава всички да се върнат отново към обществено обсъждане на проблема, да се разгледа работата по случая през годините, за да се минимизират щетите, които трябва да плати българския данъкоплатец.

 

Георги Янев, кмет на село Българево:

Прави му чест на премиера

02-10-3Това да се обади на протестиращите и да поеме лична ангажираност за решаване на този проблем, който касае прехраната на хиляди хора, му прави чест на премиера Бойко Борисов. Неговото решение в този сюблимен момент, когато от два дни текат протести и ескалира напрежение, беше много важно за нас. Защото това е свързано със земята ни, с рибарлъка, с поминъка на толкова семейства. Не искам и да си помисля какво щеше да стане без намесата на премиера… Как може тези зелени експерти да са толкова безочливи. Опитаха се едва ли не през покрива на община Каварна да се вмъкнат. Интересуват се само от пари, дори не и от власт.

 

Димитър Канариев, председател на Национална асоциация „Българско Черноморие“:

Това е държавническо поведение

02-10-2Очаквахме реакция на премиера Бойко Борисов, но не и обаждане. Той ми позвъни и така съобщи на всички протестиращи решението си да се спре заповедта за забрана на дейности в защитените територии. Това е държавническо поведение – отваряне на диалог с хората, които са най-потърпевши от така наречените природозащитници, еколози и т.н., и от техния рекет през годините. И сега, както разкриха протестиращи, те бяха в основата на провокациите, за да се стигне до сблъсък пред сградата на община Балчик. Правителството показа пред цялата нация, че работи и в почивните дни и започнаха с обезвреждането на най-голямата бомба, заложена от зелената мафия. Сапьорите трябва да са сигурни, че хората в България винаги ще ги подкрепят.

 

Виктор Лучиянов от Гражданска инициатива „Да спасим Крайморска Добруджа“:

Благодарим за бързата реакция

20631882_497685580569170_861530936_nБлагодарим на премиера за бързата реакция. Иначе кой знае колко бели щяха да станат. Обещахме му и след 1 секунда вдигнахме блокадата на пътя за нос Калиакра. А той ни увери, че ще се срещне с кметовете на Каварна, Шабла и Балчик, с представители на инициативните комитети, за да се реши въпросът, но вече чувайки и нашия глас-на хората от Добруджа, на собствениците на земи, а не на платените „зелени клакьори“, натворили тези глупости от преди 15 години. На всички стана ясно в какви схеми са се забъркали и срещу комисиони не искат и да знаят за съдбата на хиляди хора, които си изкарват прехраната с труд.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Да живейййй бaнkянckият пoжapниkap!!!! Добре, че е той, „да упрай работата“!!! Туй БСП, туй ДПС, туй „простият мат’рял“ само се чудят какви проблеми да му създават!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.