Борисов в Лондон: Макрон се извини, че има работа, но всъщност е в Санкт Петербург на мач (ВИДЕО)

Видяхме милиарди долари във въздуха на стогодишнината на кралските ВСС. Казах им - да можехме само тези ескадрили в пари да ги сложим в Западните Балкани, разказа премиерът

"Имахме възможността да наблюдаваме стогодишнината от кралските ВСС. Видяхме милиарди-милиарди долари във въздуха. И това им казах - да можехме само тези ескадрили в пари да ги сложим в Западните Балкани, представяте ли си как щеше да изглежда..." Това разказа премиерът Бойко Борисов след срещата на върха за Западните Балкани в Лондон.

"Макрон се извини, че има работа, но всъщност е в Санкт Петербург на мач. "Да подкрепи французите" - така каза неговия министър и ние, разбира се, го подкрепяме и него...", сподели с усмивка Борисов.

Резюме на изказването на премиера Бойко Борисов в Лондон от правителствената песслужба:

„Фактът, че две седмици след изтичането на нашето Председателство днес в Лондон отново всички сме на темата Западни Балкани, е заслуга на резултатите на Председателството, на това че убедихме колегите“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след участие в пленарното заседание по време на срещата на върха на инициативата „Берлински процес“ в Лондон. По думите му България беше специално поканена за участие в този форум заради усилията й през последните месеци за стартирането на редица инфраструктурни проекти в региона. Бойко Борисов допълни, че България може скоро да получи и покана за домакинство на инициативата „Берлински процес“. „България всички я хвалят в момента. Придадохме душа на Берлинския въпрос, казват всички лидери. Дадохме пример как се подписва договор за добросъседство с Македония“, отбеляза още българският премиер.

Акцент в дискусиите по време на пленарното заседание беше и темата за миграцията и сигурността, както и борбата с тероризма. „Важно е в тези държави, където има и смесено население по пътя за ЕС действително да се интегрират, за да се преборим с радикалния ислям“, обясни премиерът Борисов.

Въпросът с охраната на външните граници на ЕС също беше във фокуса на разговорите в Лондон. „България всички я хвалят в момента. С канцлера Курц си говорихме как по-бързо може да бъде решен проблема с даване на убежища за бежанците“, допълни още българският министър-председател. Според него всички държави членки трябва да продължат да си помагат в усилията за ограничаването на миграционния поток.

Коментари

Задължително поле