Борисов: Дайте ни две седмици, за да върнем властта на народа (обзор)

В Кърджали Борисов направи извънредно изявление в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на шефа на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

В Кърджали премиерът откри спортна зала

„Спрете да тормозите другите хора, пуснете пътя и останете на тротоара. И ни дайте две седмици, за да дадем властта на народа. Ако нашите коалиционни партньори и другите политически сили не искат да дадем властта на народа, всеки ще си понесе носи политическата отговорност.”

Това обяви премиерът Бойко Борисов от Кърджали, където откри нова спортна зала. Той направи извънредно изявление в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на шефа на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Народът иска справедливост. Целта ни е да се даде правото на народа да избира”, добави Борисов.
„Никога не сме изпадали в такава ситуация като държава да липсва политическа класа. Вие виждате на блокадите, на барикадите, няма политически партии, които да се ползват с някаква голяма обществена подкрепа. Тези партии искат да дойде задкулисие. Христо Иванов е цар на задкулисието. Или целта му е само да има служебно правителство и да даде еднолична власт Радев. Власт, в която той е всичко - и кабинет, и парламент - един човек. Такава ситуация е изключително рискована. Ние трябва да сме предупредили хората. Нямам никакъв страх от Радев. Той така се е омазал, че никакъв страх, но ние не затова сме направили политическа партия. Демокрацията по-добро нещо не е измислила”, коментира още Борисов.

Премиерът обясни, че са необходими две седмици, за да могат управляващите да съберат необходимите 120 подписа, за да внесат искането за свикване на Велико Народно събрание. Според конституцията проектът за нов основен закон или за изменение на действащия се разглежда от Народното събрание не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето му.

Борисов обяви, че е готов веднага да се срещне с коалиционните си партньори, за да търси подкрепа за проекта за конституция. Той поиска да бъде създадена контактна група, която да осигури поне 120 гласа в парламента, за да може предложението за нова конституция да бъде внесено още в първия работен ден след ваканцията - 2 септември.

На Караянчева и на Дариткова, премиерът постави задача: „Трябва да им кажете така: „На 2 септември имаме шанс да вървим напред, ако парламентарно представените партии не искат да подкрепят и да дадем властта на народа, то за мен тоя парламент ще е изчерпан”.

Борисов подчерта, че ако не се получи, има готовност с други решения.

„И машинното гласуване „още днес”, обяви премиерът. „Възлагам на Томислав Дончев в Изборния кодекс да се запише, че машините могат да бъдат наемани, закупувани, как и кой ще ги достави, да има и хартиено гласуване - ако някой чисто умишлено повреди машина, да не се спира вотът.”

Премиерът обвини протестиращите, че лъжат. „Първата лъжа след нашето изказване в петък, е че Борисов и ГЕРБ целели да протакат във времето да няма служебно правителство. Лъжа е, че сме се вкопчили във властта. Затова днес внасяме тази Конституция и това не е Конституцията на ГЕРБ”.

„На ЦИК е хубаво да се купи сграда, да не се бъркат с новата сграда в парламента”, обясни Борисов.
„Чух едно момиче там, вика, „аз съм си дошла и знам английски”. То и дъщеря ми си е дошла и знае, живяла е толкова години в САЩ, но не бих й дал да управлява по никакъв начин. Добро дете е, умна е, но не можа да управлява. Няма житейски опит. Нали тъй?”, каза още премиерът.

Цвета Караянчева, председател на НС:

Не стоим на власт на всяка цена, ще го докажем

Не стоим на власт на всяка цена и ние ще го докажем.

Ще направим график, с който ще организираме срещи, които предстоят, за да търсим политическа подкрепа на нашето политическо решение.

Работата на народните представители от ГЕРБ е да се намери политическа подкрепа от другите политически сили, за да се отговори на обществените очаквания. Няма нищо по-важно от това да чуем гласа на хората.

Избираме 200 депутати мажоритарно и 200 пропорционално

Гласуването може да продължи 48 часа

Смесена система за избор на депутати във Велико народно събрание предлагат от ГЕРБ. Според внесения проект се предвижда 200 депутати да се избират мажоритарно, а останалите пропорционално.
С промените ГЕРБ предлага въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели.

Освен това чрез измененията се дава възможност на всеки български гражданин да избере начина, по който иска да упражни правото си на вот - с машина за гласуване или хартиена бюлетина. Регламентира се още, че ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване.

При обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден, се предлага още в проекта за изменение на кодекса.

Търсят нов дом за ЦИК

Предлагали им сградата на Националната полиция на Лъвов мост

Нов дом за ЦИК спешно търси правителството. Причината е, че комисията в момента обитава половин етаж от сградата на парламента, в която от началото на септември ще се провеждат и заседанията на НС. Депутатите имали претенции да ползват цялата сграда и затова избирателната комисия трябва да се премести.

„Труд” научи, че най-напред на ЦИК била предложена сградата на Лъвов мост, където преди години се помещаваше на Националната полиция. Там обаче имало нужда от основен ремонт, който щял да отнеме поне година. След това били оглеждани свободни помещения в НДК, в София тех парк и сграда на площад „Македония”, където бе Стопанската камара. Нито едно от тези места не било подходящо за ЦИК, коментира член на комисията пред „Труд”.

Коментари

Задължително поле