Борисов за Апартаментгейт: Гарантирам на българите, че няма да остане ненаказан човек

Подаването на оставки и уволнението е само половината от работата, увери премиерът

Всеки, попаднал в такава ситуация, всеки, не мислил с главата си или всеки, поддал се на манталитета си или решил, че всичко му е позволено, ще си понесе най-тежки наказания и отговорности. Така премиерът Бойко Борисов коментира в предаването "Панорама" имотните скандали.

Според него "подаването на оставки и махането от всички държавни постове на десетки хора в момента е половината от работата". "Гарантирам на българските граждани, че няма да остане ненаказан човек. Една програма, която даваше възможност да се направят къщи за гости, да идват чужденци, а някои тарикати са решили да се възползват от това. Тези, които са злоупотребили, ще си понесат наказателната отговорност. Яд ме е, грешката е моя, защото нито веднъж не отидох на гости на един мой министър, кмет, областен управител. Тук искам да благодаря на свободните медии в България, които със своите разследвания показаха много недъзи. Трябва да ви уверя, че докрай ще бъде направено всичко, за да бъде възстановена справедливостта", добави Борисов.

"Нося отговорност за това, че няма как да знам кой къде живее. Защото всеки попълва данъчна декларация и всеки си носи отговорност. Аз съм се родил, живея и ще умря в къщата си в Банкя. Не съм позволил един лев да се даде там, където аз обитавам. Ако някой ме види някога в друга къща, в друг апартамент, да дойде да ми каже. Виновните ще се отказват ли, ще продават ли апартаменти, ще връщат ли къщи, трябва да се стигне до края. При мен единият си направил апартамент с асансьор, другите, които са били на власт преди нас, са взимали огромни сгради с много асансьори. На нашите опоненти - три къщи за гости родата, обаче това не е нищо. Аз съм създал ГЕРБ и досега сме побеждавали винаги БСП. Всичко хубаво, което се е случило в тази държава през последните години, сме го направили ние. И изведнъж заради няколко човека, които не са си преценили стъпките, да ни сложат етикет, няма да го бъде", каза премиерът. На въпрос дали ще има още оставки, премиерът посочи, че те ще са толкова, колкото е нужно. "Всички големи катастрофи са ставали, когато БСП са управлявали. А ние за един апартамент с асансьор, за една къща какво - на фона, което са заграбили те с приватизацията. Нашите симпатизанти ни казват - не може да бъдете като другите, затова ще се разделям с още много хора. Аз съм го направил ГЕРБ и той досега работеше перфектно", заяви още Бойко Борисов.

Министър-председателят коментира и очаквания избор на "Фолксваген" за инвестиция в нов завод в Югоизточна Европа, където България, Сърбия и Турция са възможни дестинации.

Борисов съобщи, че до две седмици бордът на директорите на германският автомобилостроител ще пристигне у нас за оглед на възможния терен, където ще бъде евентуално построен завод.

Борисов съобщи, че на 7 май българската делегация по преговорите за купуване на нов самолет за бойната авиация ще замине за преговори в САЩ. Ако се постигне договореност за цената и за искането за 10% реинвестиции в България, искане за промяна в бюджета за депозиране на първа вноска за покупката, ще бъде внесено в Народното събрание.

Предстои на 20 май в Кирково да бъде направена и първа копка на газовия интерконектор с Гърция.

До 2-3 години Северна България ще бъде напълно променена, увери още премиерът. Тогава ще бъде завършена магистрала "Хемус". До края на годината тя ще стигне до Плевен и Ловеч.

Борисов коментира предстоящото посещение на папа Франциск като "политически знак към това, което направихме".

Коментари

Задължително поле