Борисов и министрите даряват по 1000 лева (обзор)

ГЕРБ дава 100 000 лв. от субсидията си

Събраната сума от заплатите на членовете на кабинета е за бедни семейства

Раздадени са 241 395 пакета от социалното министерство

Премиерът Бойко Борисов и членовете на правителството ще дарят по 1000 лева от заплатите си за подпомагане на социално слаби семейства. Сумата ще бъде преведена на Фонд „Социална закрила”, чрез който по програма ще се раздават пакети с хранителни продукти.

До момента през оперативната програма за храни Министерството на труда и социалната политика е раздало 241 395 пакета с 16 най-необходими продукта на 457 000 нуждаещи се и техните семейства. С дарението на кабинета ще бъдат подпомогнати още близо 300 семейства. Очаква се да бъде открита и дарителска сметка на Фонд „Социална закрила” за купуване и предоставяне на храни.

Освен това с предложение на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, Изпълнителната комисия на партията взе решение да дари 100 000 лв. на Министерството на здравеопазването. Средствата са от държавната субсидия на партията и ще бъдат използвани за подпомагане на дейността на болниците в България. Преди дни ПГ на ГЕРБ също дари 100 000 лв. на Министерството на здравеопазването за борба с коронавируса. Сумата бе от месечните възнаграждения на всички народни представители от партията.

В кампании в подкрепа на борбата с COVID-19 се включиха различни институции, фирми и организации.

 

За борбата с COVID-19

Нови над 300 000 лева са дарените средства

- Прокурори, следователи и съдебни служители са дарили над 150 000 лв. в подкрепа на лекарите, медицинските специалисти и доброволците от лечебните заведения, ангажирани с борбата срещу разпространението на новия коронавирус COVID-19 у нас.

- Shell България дари ваучери за гориво на стойност 100 000 лева на Министерство на здравеопазването за зареждане на линейките на центровете за спешна медицинска помощ в страната.

- Депутатът от ДПС Делян Пеевски направи дарение на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”ЕАД – Плевен в размер на 5000 лева.

- Русенският университет "Ангел Кънчев" изработва безплатно предпазни шлемове за медици от цялата страна. Целта е да бъдат направени около 1000 шлема. Първата партида от 50 броя е дарена на болница "Канев" в Русе.

- Ресторант Добро осигурява ежедневно топла храна на 37 медици в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", които лекуват болните от коронавирус. Инициативата се осъществява съвсместно с Черноморски улов и Foodpanda.

- ЕТ "Кузманов - Иван Кузманов" дари 29 000 лева на болницата в Бургас. Средставата ще се използват за закупуване на лични предпазни средства.

- Благотворителната организация "Каритас" доставя ежедневно храна на 35 самотни и възрастни хора в Русе по време на извънредното положение.

- МТЕКС Профешанъл ЕООД дари ръкавици и дезинфектанти.

- По настояване на собствениците на Лудогорец - Кирил и Георги Домусчиеви, клубът е превел 20 364 лева за закупуване на тестове. Кирил Домусчиев направи и лично дарение, като достави 100 опаковки хлорохинов фосфат.

- "Захарни заводи" Горна Оряховица дари 10 000 литра спирт на държавните болници МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица и на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България