Борисов към македонски репортер: Нито българските, нито македонските журналисти тук имат слушалки

СТРУМИЦА. ОТ СПЕЦИАЛНИЯ ПРАТЕНИК НА "ТРУД"

Разбрахте ли ме, като ви говоря, нали никой тук не използва слушалки. Така премиерът Бойко Борисов отговори по време на брифинга в Струмица на македонски журналист дали македонският език е диалект на българския, както заяви тези дни езиковедката Ана Кочева.

Езикът ни е разбираем за всички и точно какъв е, да кажат специалистите, каза още Борисов.

Има хилядолетна история, винаги ще се намери за какво да се спори и да твърдим кой е по-стар. Историците ще кажат кое, как и защо е произлязло. Ние с колегата Заев искаме да решаваме практическите въпроси. Вие сте млади хора, не се подвеждайте, радвайте се на живота! Нито ние (българите - бел.ред.) ще дойдем да живеем тук (в Македония - бел.ред.), нито вие при нас. Можем само да си направим живота по-хубав, призова българският премиер.

Припомняйки войната след разпадането на Югославия той заяви: "Ако политиците не следват пътя, който ние със Зоран Заев избрахме, ще следват пътя на това, което гледахме вчера във връзка с присъдата на сръбския генерал Ратко Младич - ужасяващи неща".

"Искаме след години да си пиете спокойно кафето, в София или в Скопие на Вардар. И ако тогава се сетите за нас, добре. Ако не се сетите - пак добре", обърна се българският премиер към присъстващите в залата журналисти.

Коментари

Задължително поле