Борисов на откриване на нов завод в Петрич: Скоро градът ще стане на час път от София

Продължаваме да изграждаме магистрала "Струма", така че скоро Петрич ще стане на един час от София, заяви премиерът Бойко Борисов на откриване на нов завод в града. Сигурно на медиите им е много трудно да показват всеки ден откриване на нови заводи и да казват, че има провал, посочи той. Мисля, че така се бори рецесия - с нови заводи, изтъкна Борисов.

Той подчерта, че с финансовия министър Владислав Горанов още отпреди една година се тревожат за рецесията, в която светът влиза. Но ако се тревожиш, ще спреш да работиш и нищо добро не те очаква, отбеляза министър-председателят. Той напомни, че вчера също бе открит още един огромен завод за 300 милиона лева, което е ярък знак за развитието на българската икономика.

Само показвам какво е свършено. Хората имат глави на раменете си и могат да преценят, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Министър-председателят и министърът на финансите са в Петрич за откриването на нов завод на компанията АББ, който ще отвори 420 работни места.

На събитието са кметът на Петрич Димитър Бръчков, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, народният представител и областен координатор на ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева, депутатът Георги Динев, председателят на Общински съвет - Петрич Георги Тренчев, заместник-кметове на общината, представители на бизнеса, посланиците на Швейцария, Швеция, Германия и Италия. От страна на инвеститора АББ на церемонията са Mapceл вaн дep Xyĸ – изпълнитeлeн диpeĸтop, Дecиcлaвa Mиxтapcĸa-yпpaвитeл, ĸлoн Πeтpич и Oливъp Илтиcбepгe-изпълнитeлeн диpeĸтop Πpoдyĸти зa eлeĸтpocнaбдявaнe и eлeĸтpooбзaвeждaнe, Умни cгpaди.

Компанията, която открива завод в Петрич прави втopaтa си инвecтиция нa зeлeнo в града и пeтaтa пpoизвoдcтвeнa бaзa в Бългapия. Зaвoдът c плoщ oт 7 400 ĸв. м щe пpoизвeждa пpoдyĸти ниcĸo напрежение. Πъpвaтa пpoизвoдcтвeнa бaзa на компанията в Πeтpич e пocтpoeнa пpeз 1996 г.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 125-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация с две направления с ясна стойност: осигуряване на електричество от всяка една електроцентрала до всеки един електрически контакт, и автоматизиране на всички промишлени отрасли от естествени ресурси до завършени продукти. В качеството си на основен партньор на Формула Е, изцяло електрическият международен клас моторни спортове на FIA, АББ продължава да тласка границите на електическата мобилност отвъд възможното, допринасяйки за едно по-устойчиво бъдеще. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 136 000 служители.

АББ разполага с над 2 500 служители в България и развива дейност с централен офис в София и четири клона в страната. Две от производствените бази на АББ се намират в гр. Раковски и произвеждат електрически компоненти ниско и средно напрежение. Другите две производствени бази се намират в гр. Петрич – за продукти ниско напрежение, и в гр. Севлиево – за продукти високо напрежение. Компанията разполага и със сервизен център за турбокомпресори в гр. Варна.

В световен мащаб дейността на АББ е организирана в четири бизнес направления, а в България компанията е представена в областта на Енергийни мрежи, Продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане, както и Роботика и задвижване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции