Борисов на разходка във Велико Търново: Много млад и жив град (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов направи обиколка на Велико Търново. По време на нея си направи снимки с граждани.

В началото на обиколката минаха през Руската църква, която е построена през 1997 г. Кметът Даниел Панов обясни, че минават през нов път, който е бил макадамов път. С него е отпушен квартал "Бузлуджа". Панов показа, че започват и изграждането на нова детска градина.

Тук канализацията направена ли е?", попита Борисов. "Да, тук текат отчуждителните процедури. Имаме един квартал "Чолаковци" с 60% изградена инфраструктура", разказа Панов.

В момента, в който изведем трафика по "Хемус", сега всичко от София до Варна минава през Търново. Този тежък трафик като се излезе след 2 г. по "Хемус", това всичко ще е междуградски път, между кварталите ще има много въздух. "Хемус" е изключително важна, това каза Борисов.

Като има магистрала и университетите, всичко става център, допълни той. Трябва зор още 2 -3 г. да ги довършим тези работи, каза още.

Премиерът изрази възмущение от слуховете, че деца ще бъдат отнемани от родители им и пращани в Норвегия. Борисов нарече целият комплот "конспирация". "Норвежката програма са над 100 млн. евро ни подпомагат, защото те не са в съюза, над 15 г. със сигурност е", каза той и даде пример с Велико Търново, където в момента се ремонтират две училища със средства на тази програма.

"Много млад, много жив град", остана възхитен Борисов.

Премиерът препоръча на кмета да превърне изоставена стара сграда в центъра на Търново в галерия или училище. Стана ясно, че тя е собственост на министерство на транспорта, а местната община има планове да я превърне в етнографски музей. Премиерът обеща да съдейства за прехвърляне на собствеността й, за да може старата столица да се сдобие с модерен музей.

Коментари

Задължително поле