Борисов на среща с Американската търговска камара: Радвам се, когато откриваме заводи и производства (СНИМКИ)

Снимки: Пламен Стоименов

И ние можехме да спрем Румен Радев да стане президент, но му разрешихме, каза премиерът за казуса с Младен Маринов

Финансовата стабилност често се оценява след време. Само преди няколко месеца намалихме външния дълг на страната до 24% и сме в първата двойка или тройка на Европа. На САЩ знаете колко е, в пъти повече. БВП на страната расте, и то с трайна тенденция, защото все повече от инвестициите у нас са в производства, каза премиерът Бойко Борисов на среща с членовете на Американската търговска камара в България АМЧАМ.

"Преди 15-20 години инвестициите бяха в услуги, вериги, банки, а парите по този начин излизат и отиват към майката компания в чужбина. Е, на тези инвестиции не им се радвам. Радвам се, когато откриваме заводи и производства, защото продажбите и продуктите са полезни за България. Безработицата е на едно от най-ниските нива, трудно намираме работници, заради това с МОН ще действаме за по-съвременно образование", каза още Борисов.

Обикновено какво се получава в България - статистиката се изкривява в обратната посока. Някой път и официалната статистика е вярна, но два пъти по-неизгодни за нашите отчети, каза премиерът по повод статистиката на камарата, че инвестициите от САЩ са отчетени в по-нисък размер, отколкото са.

"Но това може само да ни радва, а само преди няколко месеца в Разград открихме огромен завод", каза той. "Вчера гледам и се учудвам по най-гледаните телевизии излиза човек, който говори срещу мен и правителството и накрая завършва за свободата на словото. Какво трябва повече да се направи за свободата на словото, директно в ефир всичко най-лошо за мен и правителството говори. Как повече хора да го чуят, а милиони го чуват и виждат. Това е парадокс и накрая завършват - той е срещу свободата на словото, а как всъщност говориш там!?", попита Борисов.

"Капитан Андреево е най-големият пункт в Европа, така че в нашата инвестиционна програма трябва да стои процесът за строителство на пътища. В Пловдив отвсякъде са заводи, магистралата е сякаш си на Цариградско шосе. Скоро си мислех, ако не бяхме направили Струма, Тракия, Южната дъга? 1000 автомобила на ден се регистрират, за колко време щяхте да стигнете тогава? Цял ден. Да не пропусна някоя тема само", допълни Борисов и припомни: "От 1 януари с 10% вдигаме бюджетните заплати, но това се дължи на добрата работа с борбата с контрабандата, защото лесно е да говориш за корупция, но когато нашето правителство дойде на власт, корупцията в контрабандата беше 34%, а след като ударихме фабриките, ще паднат под 5%. На олигарсите не им харесва, че действаме във всички сфери, но за хората все по-ясно ще става кой какъв е. Не винаги това, което виждате, е това, което е. А ние сме се доказали", каза премиерът.

Във вътрешнополитически план от всяко нещо се създава скандал. Пример е оставката на главния секретар на МВР Младен Маринов. Когато един човек направи волеизявление, че не иска да е на даден пост, какво трябва да направя? И ние можехме да не разрешим на Румен Радев да стане президент, но му разрешихме. Можехме да го спрем“, заяви Борисов и добави: „Трима министри чакат. Каква ми била логиката? Аз не мога да спра Младен Маринов да не бъде главен секретар. Само президентът може да го спре, да го разубеди. Има си началници на кабинетите. Ако някой е сбъркал, кажете, извинете се. Няма нищо лошо. Сега съм казал на парламентарните ни групи, докато не се разпише искането за Младенов, да не се вкарва в НС. Да не предизвикваме нови бури. И сега аз ли водя войната? Винаги съм уважавал Президентството и хората в него“, заяви още Бойко Борисов.

Коментари

Задължително поле