Борисов на среща с тютюнопроизводители: Застраховайте се, защото и за нас е по-лесно да ви подпомагаме (ВИДЕО)

Дъжд заваля, но дъждът е хубаво нещо. Казват земеделците, че май месец като вали - все едно жълтици падат от небето. Минах днес и през "Хемус" - строи се добре, бързо. Ще видите резултата до 2-3 години. В Шумен открихме един от най-модерните заводи". Това каза премиерът Бойко Борисов на среща с тютюнопроизводители в село Пристое.

"Оптимист съм, защото на България и трябва така индустрия, да произвежда и да изнася. Не е далече времето, когато и шаситата и част от купетата на големите автомобилни заводи ще се правят в Шумен, това искам да го запомните", обърна се към хората в залата Борисов.

"Видяхте след нашата първа среща какви бяха писанията, че "не заслужавате да ви се дадат парите, защото сте си сами виновни" и действително това е изключение, което се направи за хората от Пристое, от Исперих и Силистра. На всички, които имаха тоя проблем в България го решихме. Който счита, че неправилно са ви дадени парите, да дойде да направи здрасти с вас и да види ръцете ви как изглеждат от саденето на тютюна и от земята и тогава да ме коментират", каза премиерът.

"На път минах да видя дали се изпълняват от Министерството и Фонда това, което съм разпоредил - разбрах, че се действа в графиците и други ден ще ги приключим", каза още той.

"Бюджетът върви добре. Бъдете спокойни. Застраховайте се, защото и за нас е по-лесно да ви подпомагаме. Видяхте какво се случи в Хърватия, отнесе ги. В залата има представители и на други партии, така че подпомагаме и другите", пошегува се Борисов.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева също коментира метеорологичната обстановка в страната. "От снощна информация три района бяха поразени от градушка.

"Държавата продължава да помага на земеделските стопани, които пострадаха от градушки. Отпуснати са 3 милиона лева за обезщетения“, каза Танева.

Тя увери, че продължават да се изграждат нови площадки за защита от градушки", коментира тя.

"За съжаление прогнозите за времето за близката седмица са подобни. Пораженията са значителни. Държавата може да помогне за пропаднали площи, ако са на 100%. Веднага трябва да се уведомят областните и общински дирекции по земеделие", каза Танева.

В момента се оглеждат и чакаме земеделските производители, по тяхна преценка, да решат дали ще подадат заявление да ги обезщети държавата", добави Танева.

"Тази държавна помощ е първата и единствена по рода си подобна помощ, която се дава на производители, независимо какви. Със сигурност трябва да сте убедени, че това е специално разбиране към вас за трудното земеделие и дейност, която сте правили", каза още министърката.

Коментари

Задължително поле