Борисов отказал витиевато извинение от Анкара

Продължителни разговори с прекъсвания и неколкократни позвънявания до Анкара белязаха извънредната среща на премиера Бойко Борисов с турския вицепрезидент Фуат Октай. Последният е провел няколко разговора и с президента на Турция Реджеп Ердоган. Прослушани са отново от записи и думите на външния министър на Турция относно намесата на южната ни съседка по новите текстове в закона за вероизповеданията.

От турска страна са предлагани до сега три варианта на изявление на Октай. Но българският премиер ги е определил като витиевати и е предупредил, че няма да приеме недоизказани думи.

Извънредните съвместни изявления на българския премиер Бойко Борисов и вицепрезидента на Турция Фуат Октай трябва да се състоят след напрегнатия разговор между двамата в рамките на форума в Румъния. Още по време на лидерските изявления на Румъния, България, Сърбия и Гърция Борисов заяви, че ще постави остро въпроса за изказването на външния министър на Турция.

Извънредният разговор между премиера Бойко Борисов и вицепрезидента Фаут Октай в Румъния се състоя в резиденция „Снагов”. Двамата се видяха на 4 очи между лидерската среща на България, Румъния, Сърбия и Гърция и официалната вечеря, на която бе поканен и турският вицепрезидент.

Малко преди 23.00 ч. от протокола на президенството на Турция започнаха да организират импровизирана съвместна трибуна за изявления пред медиите на Борисов и Октай. Кабините за звук и за преводачите обаче вече бяха демонтирани. А представители на „Дондуков” 2 нямаха потвърдена информация за подобна съвместна проява.

След 23.00 ч. в резиденцията останаха само делегациите на България и Турция.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика