Борисов се срещна с лидера на гръцката партия „Нова демокрация” Кирякос Мицотакис

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на гръцката партия „Нова демокрация” Кириакос Мицотакис, който е на посещение в България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

„България високо цени разбирателството и добросъседството с Гърция. То е абсолютно необходимо за региона, който се нуждае от стабилност, синхрон в действията на отделните държави по критичните въпроси и от икономическо развитие”, посочи премиерът Борисов.

С госта си той обсъди мерките за овладяване на миграционния натиск, на който е подложена Европа и в частност – България и Гърция като външни граници на ЕС. „Страната ни полага огромни усилия Балканите да останат място на сигурност и сътрудничество. Пазим добре границите си, независимо каква цена плащаме за това, защото спокойствието на хората, запазването на нормалния им ритъм на живот, е най-важно за нас”, каза министър-председателят.

Борисов и Мицотакис изразиха общо мнение, че независимо от политическата конюнктура в двете страни, България и Гърция трябва да продължат доброто си политическо сътрудничество и развитието на отношенията в сферите от общ интерес като икономиката, земеделието, културата, вътрешните и външните работи, транспорта и енергетиката.

"2016 е най-силната година за туризма в страната ни. През последните години в България се реставрираха и съхраниха редица обекти, което създаде нови възможности за развитие на културния туризъм и го превърна във фактор на икономическия живот. Развитието на сектора бе основна тема на разговора ни с генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ) д-р Талеб Рифай и с принцесата на Йордания Дана Фирас. Двамата са в България за участие в Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм, чийто домакин е София. Това е изключителна възможност публичният и частният туристически сектор да обменят мнения, опит и добри практики в разработването на стратегии, които да насърчат нови форми на туризъм и същевременно да улеснят междукултурния диалог в света.", написа премиерът Борисов на профила си във Фейсбук.

Коментари

Задължително поле