Борис Джонсън е призовал Ердоган да прекрати военната операция в Сирия

Британският премиер Борис Джонсън

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е настоял пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган да бъде прекратена военната операция в Северна Сирия, насочена срещу кюрдските формирования, пише The Guardian.

Джонсън е изразил пред Ердоган своето „голямо притеснение“ за атаките в Северна Сирия в телефонен разговор, след като Германия и Франция обявиха, че ще прекратят всякакъв износ на оръжие за Анкара.

„Той изрази своето голямо притеснение за турската военна операция в Сирия, която според него може да влоши хуманитарната ситуация и да подкопае прогреса, който е постигнат в борбата срещу „Ислямска държава“, заяви говорител на Джонсън.

„Премиерът е подчертал, че Турция е важен партньор на Великобритания и НАТО. Той е разпознал ролята на Турция в борбата срещу „Ислямска държава“ и нейното великодушие в подкрепата за бежанците, които бягат от гражданската война в Сирия“, се казва още в съобщението.

„Но премиерът беше ясен, че Великобритания не може да подкрепи турските военни действия. Той е настоял пред президента да прекрати операцията и да започне диалог и е заявил, че Великобритания и международните партньори стоят готови да подкрепят преговори към примирие“, казва още говорителят.

Коментари

Задължително поле