Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

Борис Джонсън

Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън предположи, че руският президент Владимир Путин ще използва Световното първенство по футбол през 2018 г. като възможност за подобряване на имиджа - по същия начин, по който Адолф Хитлер е използвал Летните олимпийски игри през 1936 г. в Берлин, предаде Ройтерс.

Джонсън прие това сравнение, направено от лейбъристът Ян Остин в парламентарната комисия по външни работи. Британският външен министър призна, че е съгласен с оценката на Остин.

„Мисля, че вашата характеристика на това, което ще се случи в Москва... сравнението с 1936 г. със сигурност е правилно", подчерта Джонсън, като същевременно допълни, че спорното събитие ще бъде използвано за прослава на лидера на Кремъл.

Когато обаче Остин предложи английският отбор да се оттегли от турнира, Борис Джонсън изрази несъгласие. Външният министър смята, че е погрешно феновете и футболистите да бъдат наказвани по този начин.

В Москва говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова реагира незабавно с изявление, че сравненията между Русия и хитлерова Германия са неприемливи.

"Каквито и да било такива сравнения не са достойни за глава на дипломатическо ведомство на европейска държава", написа Захарова във фейсбук. Тя заяви, че Борис Джонсън е отровен от омраза, злоба, непрофесионализъм и наглост.

Миналата седмица премиерът Тереза Май заяви, че нито депутати, нито членове на кралското семейство ще присъстват на първенствотото заради скандала с отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал в Солзбъри. Британското правителство заключи, че Русия е зад атаката, а САЩ, Германия и Франция изразиха съгласие с констатацията на Лондон.

Коментари

Задължително поле