Премиерът Борисов: Два завода в България тестват произовдство на респиратори Не ми се занимава повече с президента. СЗО каза , че социалната изолация трябва да продължи, заяви той

430 нови заразени с коронавирус в Москва за денонощие 3357 достигна броят на случаите в руската столица

Джамбазки: #ИзбирамБългарското. България има нужда от икономически патриотизъм! Купувайте българското!

Менда Стоянова: За два дни са регистрирани 230 фирми по мярката „60/40“

44-годишна жена е убита от мъжа си в с. Ново Оряхово

Любимите рецепти на Том Круз Актьорът сам изпълнява каскадите във филмите си

Готово е мобилното приложение за разпространението на коронавируса у нас (На живо) Системата, ще подава данни към МВР, които следят карантинираните, към личния лекар, РЗИ, МЗ и т.н.

Захариева: Никой не си мисли, че световната пандемия няма да се отрази на икономиката

Шуменец показа бонсай градината си – природата не признава коронавирус (СНИМКИ)

Лекар, преборил коронавируса: 10 дни пих антибиотици, но нещата се усложниха

Продължава ремонтът на виадукта при 19-ти км на АМ „Хемус” (ВИДЕО)

Продажбите на водка в Русия скочиха с 20%

Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, случаите на коронавирус ще нарастнат много

Иван Гешев за пробива при случайното разпределение на делата: Това е като коронавирус в съдебната система

Гърция замразява промяната на местожителство, нови 7 милиарда евро за бизнеса

Борчът на имамите тресе втори ден парламента Разсрочването може да се окаже опрощаване на дълга

През следващите дни депутатите ще трябва да гласуват сложен казус с поправките в Закона за вероизповеданията, с които да се разсрочат задълженията на религиозните общности. Снимка: Пламен Стоименов

Юристи твърдят, че процедурата е разписана в Данъчния кодекс

От ГЕРБ смятат, че проблемът ще се реши чрез Закона за вероизповеданията

ГЕРБ влязоха в изключително сложен казус с опита да решат проблема с дълговете на вероизповеданията, коментираха пред “Труд” финансисти и юристи, познавачи на данъчно право.

След като шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в сряда, че дълговете на мюсюлманското вероизповедание няма да бъдат опрощавани, а ще се разсрочат, в кулоарите започнаха спорове как точно ще се случи това. От “Обединени патриоти” коментираха, че текстът за данъчната амнистия трябва да бъде изтеглен. От “Воля” предлагат да отпадне, а от ГЕРБ смятат да правят редакции. Най-вероятно текстът ще бъде така редактиран, че вместо за опрощаване да се говори за разсрочване на дълговете.

Финансите и юристи обаче са категорични, че казусът трябва да се реши според текстовете на Данъчно-процесуалния кодекс (ДОПК).

“В ДОПК подробно е разписана процедурата по разсрочване на задължение. Не разбирам защо трябва да се създава текст в преходните разпоредби на Закона за вероизповеданията”, коментира пред “Труд” проф. Христина Вучева. Според нея ГЕРБ заслужавали поздравления за отказа си от идеята да опростят над 8 млн. лв.

Според адв. Детелина Симеонова тъй като законовата уредба се съдържа в ДОПК, тя не може да бъде изменяна с по-нисък по ранг законов акт, в случая със Закова за вероизповеданията. Юристката се позовава на разпоредбите в закона за нормативните актове.

“Тъй като става въпрос за публични вземания над 300 000 лв. разрешението за отсрочване или разсрочване на задълженията трябва да се даде от министъра на финансите”, коментира пред “Труд” адвокатът по данъчно право Тодор Табаков. Той предупреди, че при разсрочването е напълно възможно за част от задълженията да е изтекла абсолютната давност. “Разбрах, че става въпрос за дългове, които са много назад във времето. Би било разумно, ако се прави разсрочване да се измени ДОПК и да се каже, че в случаи, когато се разсрочват дългове, които са в края на периода на абсолютна давност, тази давност не тече. Защото на практика, ако няма такъв текст вместо отсрочване ще се получи опрощаване на дълговете”, каза още юристът.

Процедурата отсрочване или разсрочване на задължения по ДОПК предвижда осребряване на активите по балансова стойност към датата на подаване на искането. Адвокати коментираха, че ако се реши по този начин да се разсрочат дълговете на мюфтийството ще се наложи да се направят оценки на имоти, които надхвърлят стойността на задълженията на вероиззповеданието.

 

Владислав Горанов, финансов министър, пред “Труд”:

Ще приложим извънреден режим извън ДОПК

Ще пресъздадем механизма от ДОПК за разсрочване в извънредна норма в преходните и заключителните разпоредби на Закона за вероизповеданията. Ще постигнем ефекта на разсрочване извън общия ред на ДОПК със специална норма в Закона за вероизповеданията.

Говорим за извънреден режим извън ДОПК – целта е същата, правната фигура е същата, но не говорим за реда по ДОПК, а ще бъде извънреден еднократен режим по отношение на вероизповеданията за задълженията им към 31 декември 2018 година за всички регистрирани вероизповедания.

Това, което е общото към режима по общия ред на ДОПК е, че върви лихва върху отсрочените задължения и освен, че върви лихва, те трябва да бъдат и напълно обезпечени с активи на съответния длъжник. Режимът, който ще направим, ще изисква същото от ДОПК – задълженията да бъдат обезпечени.

Между другото, задълженията на мюсюлманското вероизповедания са на 100 процента обезпечени, проблемът идва, че те не плащат и ние трябва да започнем да реализираме обезпечения, което значи да започнем да продаваме имоти на вероизповеданията. А това, сами знаете, е чувствителен въпрос и за да не се стига до тази крайна мярка, се стига до отсрочване на задълженията, с оглед на възможността законът веднага да изпълни целите си и да те да имат достъп до финансиране от бюджета.

Ще дадем възможност вероизповеданието да си погаси задълженията и да плащат възнагражденията на свещенослужителите си.

 

Заради ДПС

ВМРО и БСП си размениха обвинения

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново повтори тезата на социалистите на извънредна пресконференция, че Законът за вероизповеданията е сделка между ГЕРБ и ДПС. Но този път намеси и “Обединени патриоти”: “Според нас сделката продължава, гарантирам, че това предложение на ГЕРБ ще бъде одобрено единодушно от ДПС и “Обединени патриоти”, отбеляза Нинова. И допълни: “Искаме ясните условия, при които се разсрочват задължения на вероизповеданията. Не само че до ден днешен шикалкавят и не казват колко са, но сега манипулират обществото и хвърлят прах в очите на хората – ето проблемът е решен, чухме гласа ви, отстъпихме. Ясно да се каже – ще ги плащат 50, 20, колкото години, при какви условия и т.н., защото управляващите по този начин освен страха, на който се позоваваха, внасят и разделение и различно отношение към едни и същи въпроси в България”.

Нинова получи почти светкавичен отговор от зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов, който обвини председателя на БСП в “гигантска манипулация”: “Ние не влизаме в разговори с ДПС. Нашето присъствие във властта и основна причина за участието ни в това управление е да държим вън от властта ДПС, която е партия на антибългарска основа. Тя, включително и корупционно, съсипва държавата”. Веселинов определи като “извънпарламентарен опозиционен шум” всичко казано от Нинова и допълни, че тя “пласира в медиите усещане, че се бори за някаква кауза”.

“За мен е странна тази хиперактивност на Корнелия Нинова. Доколкото помня тя беше съвносител, заедно с Карадайъ и Цветанов по законопроекта, който обслужваше ДПС, буквално преди няколко месеца”, каза Искрен Веселинов. И заключи: “Упреци от г-жа Нинова, чиято партия 3 пъти е управлявала с ДПС и доколкото разбираме пак се кани да го прави, са леко наивни”.

 

Красимир Каракачанов, ВМРО: И без хапчета, ще съмне в парламента

И без “Воля” да се поправя – и без хапчета, ще съмне в парламента. Въпреки излизане на две политически партии от Народното събрание – БСП и на “Воля” парламентът ще бъде стабилен, не се притеснявайте! Аз все още не желая да коментирам напускането на народните представители от “Воля” от Народното събрание.

И без тази партия парламентът ще има стабилност. В края на краищата от “Воля” са решили да почиват. Великден наближава, пролетна умора, времето се оправя.

ВМРО без никакви съмнения остава в пленарна зала.

 

Валери Симеонов, НФСБ: Не съм притеснен за кворума, няма парламентарна криза

Не съм особено притеснен за кворума, не виждам парламентарна криза. Дълг на всеки народен представител е да ходи на работа. По този повод ние внесохме предложения за промяна на Правилника за депутатските заплати при отсъствия, които ще настояваме да се разгледат. Хората очакват да видят такава справедливост, каквато се вижда във всяка фирма и държавно учреждение. Как така ще отсъства някой от работа и ще продължава да получава 1/3 от заплатата. Това са 1200-1300 лв.

Когато БСП ги няма законите се приемат с едно добро темпо. Парламентът работи ли – работи. Добре ли работи – добре работи. Не виждам криза.

 

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Трябва да свикваме на компромиси

Държавата ще си получи парите, но с временна отсрочка. Тези 8 млн. лева не са цената на този парламент. Това е цената на една стабилна България. Тези, които се опитват да създават изкуствено напрежение, няма да успеят. Политиката в момента няма нищо общо с политиката отпреди 10 години. Трябва да свикваме, че ще има много и разнообразни партии. Трябва да свикваме, че ще се правят компромиси, за да има стабилност. Думата компромис не е лоша. Тя е лоша за тези, които я опорочиха. Разговарял съм с всички в парламента за промените в Закона за вероизповеданията, без БСП, защото те не идват на работа.

 

Иди ми, дойди ми

Марешки напусна Народното събрание, но ще прави кворума

Лидерът на “Воля” Веселин Марешки напусна сутринта изненадващо с цялата си парламентарна група палрамента, не обяви причини и само каза, че ще ги съобщи в предаването на bTV “Лице в лице”. Очаквано, след изявлението му във всички парламентарни групи се проведоха заседания.

Без 12-е депутати на Веселин Марешки кворумът в Народното събрание започва да се превръща в проблем. Управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ има общо 122 от необходимите за кворума 121 депутати. Още при напускането на пленарна зала от депутатите от БСП, управляващата коалиция стегна дисциплината за присъствие. И гарантира, че ще кворум в парламента ще има, дори и с цената на спрени командировки на народните представители.

Допълнителна интрига със сутрешното преброяване на депутатите внесе и ДПС, след като от движението обявиха, че няма да поддържат изкуствено кворума в парламента. От ДПС идват в Народното събрание, но се регистрират едва, след като управляващите изпълнят задължението си да има кворум в пленарна зала.

Оказа се, че проблем с кворума в Народното събрание няма да има, тъй като напускането на “Воля” се изразявало в неучастие в “дреебнотемия”. От “Воля” ще осигуряват кворум в парламента, но ще участват само в дебатите, които според тях са важни, каза в късния следобед Марешки. Той настоя за среща с ГЕРБ в сряда, за да “разберат каква е визията за продължаването на управленския мандат”. Пред bTV Веселин Марешки взе отношение по всички актуални теми и се изказа и за поправките в закона за вероизповеданията: “Нова договорка между ДПС и “Обединени патриоти”. ГЕРБ просто прави услуга на коалиционния си партньор – на явния и неявния”.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Там пред жълтото павЕ,
  Ранен гърбав юнак в дупЕ,

  Лежи, пъшка и се тръшка,
  Като крастава въшка

  УРААА

  / шпион шпиону дълг опрощава,
  Режим герб да продължава/

  УРААА

 2. С каква лекота финансовия министър създава норми извън ДОПК. Утре ще създадат извънредни норми и извън НПК, ей така еднократно за да вкараме някой в затвора. И то се правят ключови промени чрез любимия способ на Горанов-чрез преходни и заключителни разпоредби в един закон се променя друг закон.

  1. Е, цветанов вкара следователя по делото на апартаментите на тъщата като герб депутат в парламента…

 3. Българският народ не може да бъде рекетиран с опрощаване на данъци за имотните богаташи религии.
  Никой не е длъжен да им плаща вересиите.
  Не вярваме и на отсрочването ! Кой ще гарантира че ще плащат ?
  НЕ НА РЕЛИГИОЗНИЯ ФАШИЗЪМ !

 4. Каракачанов, Предател ли е ??? Турското Робство СВЪРШИ. Ислямистите- араби и турци трябва САМО да плащат на България, затуй че не сме ги убили и изхвърлили в морето или от някоя пропаст. Турците трябва да дават пари на българите, ДОКАТО им свършат парите. Дори и да просят, пак трябва да дават част от изпросеното на българи. Иначе, да бягат към Турция. Ако Б. Борисов даде 1 лев на Ислямисти, трябва да го свършат кат Стефан Стамболов или поп Кръстьо

 5. Тези ИЗРОДИ да се извинят на българитп за БАТАШКОТО КЛАНЕ и да си платят…..

 6. Въведете данък на вероизповеданията, тоест всеки набожен човек да плаща за съответната си религия. Турците имат много общи черти с циганите – множат се безконтролно и искат безкрайни права иначе заплашват с война. Гнусно е за едно бяло дете държавата да дава 300 лева, а на мюфтията с извратена мутра да опрощава 8 милиона лева борчове.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.