Боряна Калейн - Златната

Само преди две години Боряна Калейн бе трета по сила гимнастичка в националния ни отбор след звездите Невяна Владинова и Катрин Тасева. Но това никак не обезкуражаваше младото момиче. Напротив. Бубето, както я наричат всички, продължаваше изнурителните тренировки от сутрин до вечер, и с много упоритост, характер и постоянство се утвърди като новото лице на родната ни художествена гимнастика. И започна сезона вихрено. Още в първия старт в Москва тя победи най-големите звезди в този спорт Дина и Арина Аверини пред тяхна публика. Но амбициите на Кайлейн не спират дотук, тя иска и злато от олимпиадата!

Много бих искала да запиша името си в историята - казва Боряна Калейн. - Дано да заслужа златния олимпийски медал. Това никога не се е случвало в българската художествена гимнастика...

Синеоката красавица има всички шансове да сбъдне мечтите си. Освен че е смела, амбициозна и талантлива, тя влага и изключително новаторство - в хореография, музика, избора на трико с традиционни български мотиви... И това я отличава от всички останали. А майсторското ѝ изпълнение на фуете (голям брой поредни пируети), нейна запазена марка, накара руските коментатори да ахнат и да нарекат нашето момиче “Бунтарка”, “Кралицата на фуетето”.

“Харесва ми, че мога да бъда новатор - казва тя. - Фуететата са нещо, с което ще бъда запомнена, и което бъдещите гимнастички ще трябва да се стремят да подобрят.”

Всъщност Москва е щастливо място за нашето момиче. Още през 2018-а тя печели пълен комплект медали, а миналия месец повтаря постижението си, като взе злато на любимия си уред - бухалки, изпреварвайки големите фаворитки Дина и Арина Аверини. И признава, че силата на рускините е в тяхната силна игра, докато ние допускаме грешки. Но не са непобедими.

“Колкото и да е странно тези медали са целият ми труд, откакто съм започнала да тренирам преди 15 години - признава Калейн. - Те не са само медали, те са награда за моя труд. След един от финалите публиката скандира името ми, атмосферата беше уникална. За мен е предизвикателство да накарам хората в чужбина да ме харесват и да започнат да ме аплодират, така както своите. А чувството да си на най-високото стъпало и да чуеш химна е невероятно.”

Калейн обаче е здраво стъпила на земята, не се главозамайва от успехите си. И голям принос за това има и нейната лична треньорка, с която са от самото начало.

Марияна Памукова е тази, която открива Бубето за голямата художествена гимнастика. Още на 6 години майка ѝ я води в залата на “Левски Триадица”. Момичето е пленено от този красив спорт и работата на звездния тандем започва.

“На нея мога да кажа всичко, както за гимнастиката, така и за личния си живот - признава Боряна.- Тя ме познава по-добре от самата мен.”

През 2013-а девойката преживява и най-тежкия си момент досега - по време на състезание за световната купа чупи кост на крака си. Не тренира 8 месеца, но се завръща по-силна и след по-малко от година печели бронз на европейското за девойки в Баку.

И е откровена, че в такива трудни моменти са ѝ минавали мисли да се откаже. “Ако тръгна да се отказвам от нещо, се чувствам слаба и сякаш съм се предала - казва 21-годишната софиянка. - Започвам да не се чувствам удовлетворена от себе си. Най-лесното е да се откажеш и да продължиш да се занимаваш с нещо друго. По-трудното е да продължиш и да успееш.” 

Талантът на момичето е забелязан и от главния мениджър на тима Бранимира Маркова, която през 2016-а я кани в националния при жените. И още на следващата година Боряна се качва на стълбичката, окичена със сребро на Гран при на Москва. Сега чаровницата е сред фаворитките за отличие на всяко едно състезание. А успехите си постига с много работа, хъс и интелект. Любимото ѝ занимание е четене на книги, не се разделя с тях дори при многобройните си пътувания по турнирите.

И въпреки че, гимнастиката е женски спорт, в който често има конфликти, Боряна е на мнение, че в тези среди има истинско приятелство. Най-близка е с едно от момичетата от ансамбъла - Мадлен Радуканова, която преди това се състезава индивидуално.

“Не съм конфликтна личност, и когато има скандали, се абстрахирам - каза Калейн. - Гледам да си върша работата, да имам успехи, това е най-важното за мен!”

И признава, че се възхищава от родните звезди в гимнастиката - Мария Петрова, Илиана Раева, Теодора Александрова...

“Това са много силни жени, които продължават да ме радват с успехите си дори, и след като са приключили състезателна кариера - споделя софиянката. - А Илиана Раева е като майка-орлица за всички ни. Винаги гледа да е насреща, да помага по всякакъв начин, особено в трудни моменти.”

Фамилията на Боряна може да е странна, но не съвсем. Нейните деди са произвеждали калцуни и в последствие името се е изменило на Калейн.

А с какво самата тя ще продължи да се занимава след време, засега момичето не разкрива, но е убедена, че още има какво да даде на любимия си спорт. И се надява, че както е започнала годината със злато, ще завърши и със злато на олимпиадата!

 

Истинско съкровище

Тя е смела, искаща, можеща, с невероятно чувство за хумор за крехката си възраст! Толкова е прекрасна... Има огромен талант и потенциал. Трудните ѝ композиции и огромното ѝ желание за успех ѝ носят тези победи. Предстои ѝ още работа, за да се чувства много по-уверена и да разгъне големите си възможности докрай. Тя е истинско съкровище за българската художествена гимнастика! 

Илиана Раева, председател на БФХГ

 

Човек с големи амбиции

Боряна е човек с изключително големи амбиции, както и аз като неин треньор. След турнира в Москва имаше лек спад при нея, който вече е преодолян. Тя има конкурентни съчетания, на фона на световната гимнастика е открояващ се състезател. Борбена, с изключителна психика.

Марияна Памукова, личен треньор

 

Изключителен спортен дух

Познавам я от малка, дете с огромни сини очи. Има изключителен спортен дух. И тогава, когато я гледах, виждах, че тя носи шампиона в себе си. Радвам се, че днес всички виждат това, че тя може достойно да стои на терена, да се бори докрай, за да постигне това, което иска. Ние имаме нашата гимнастичка, която блести с нещо различно. И това е Боряна!

Мария Петрова, трикратна световна шампионка 

 

Kато момиче от картините на Майстора

Боряна е момиче от картините на Майстора. Попаднала е в точното време, на точното място и в ръцете на точните хора от “Левски Триадица”. Радвам се, че плуването навремето не ѝ е харесало, както казва майка ѝ, и са я пратили в залата по гимнастика, където да убива буйния си характер.

Вера Маринова, журналист 

“Отмъква” чантата на Илиана Раева

Боряна е пословична със своята смелост и откритост. Така преди години печели облог с президента на федерацията Илиана Раева, като ѝ “отмъква” дамската чанта с марката “Шанел”. Всъщност Илиана е ядосана, че момичетата не могат да изпълнят добре съчетанието на тренировка. И обещава, че която го направи за оценка 22,000 точки, ще ѝ даде всичко. “Наистина ли всичко”, провиква се Боряна. Следва мълчание, а след малко и бурен смях. И когато получава утвърдителен отговор, Калейн показва желания подарък - снимка на Илиана в елегантен костюм с красивата чанта. Чаровницата изпълнява целта си малко по-късно. На европейското в Баку през 2019-а, тя получава за играта си с 22,100! Чантата вече е нейна, с която отива и на абитуриентския си бал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт