Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 24 януари 2020

На 24 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 24.01.2020

СЗО: Китайският коронавирус все още не представлява глобална опасност

Индийски гуру идва в България Помага на Део да спре с наркотиците и дава енергия на Деси Добрева

Мария Захарова: Призоваваме България да работи с руските власти по случая Гебрев

Рекламна гавра с болките на хората Фалшиви герои са лицата от онлайн кампанията на „ Flexa Plus Optima”

САЩ спират временните визи за бременни жени

Намаляват таксата за хазартните игри (обзор) Налогът ще бъде 25% от разликата между залозите и раздадените печалби

Словашкият министър на екологията подаде оставка след пиянски скандал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 24 януари 2020

Банките вдигат такси заради ниските лихви

Мерки за засилване контрола върху вноса на отпадъци обсъди министър Димитров с рециклиращия бизнес

Европейската комисия по конституционни въпроси одобри сделката за Брекзит

Младите плащат с 25% повече за обзаведено жилище Купувачите до 35 години предпочитат нови сгради

Босна търси подслон за хиляди преселници през зимата

С наближаването на зимата властите в Босна и Херцеговина бързат да предотвратят хуманитарната криза за хиляди насочили се към ЕС мигранти, които спят без подходящ подслон при снижаващите се температури. Бедната балканска държава се превърна в спирка по новия път към Европейския съюз за мигрантите, бягащи от войната и бедността в Азия, Близкия изток и Северна Африка.

Около 20 000 души са прекосили страната тази година, насочили се към съседната държава, членката на ЕС Хърватия. Но Босна, затънала в собствените си икономически и политически проблеми, не е склонна да приеме новодошлите и бавно отваря приемни центрове – особено в северозападния район, където повечето мигранти се събират близо до хърватската граница, пише БГНЕС. Миналата седмица властите представиха две нови съоръжения, едно в северозападните райони, другото край Сараево. Заедно, те удвояват общия брой на наличните легла за мигранти до около 1700. Това все още оставя повече от 1000 други в нестабилни условия, които биха могли да се превърнат в „хуманитарна трагедия“, когато падне първият сняг, предупреди агенцията на ООН за бежанците.

Много мигранти живеят под брезент, в палатки и в изоставена сграда в залесен парк около Бихач, град в северозападната част, който се е превърнал в база за опити да се премине в Хърватия. „Много сме щастливи, че времето засега е меко“, казва Петер Ван Дер Оверарт от Международната организация по миграцията. Целта е осигуряването на покрив над главата на 3700 души, които „са транзитно в Босна“, а не постоянно настаняване, каза той.

Повечето от мигрантите пътуват от години и са петимни да продължат напред към целта си. По около 200 мигранти пристигат всеки ден в района на Бихач през последните няколко седмици, което повишава градуса на напрежение, тъй като някои от местните жители не приемат прилива на чужденци.

Миналата седмица полицията обяви, че повече няма да допуска мигранти в северозападния район на страната и изпрати най-малко 700 обратно в Сараево.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.