Арестуван е заподозрян за убийството в Шумен

Басейнова дирекция стартира наказателна процедура срещу НЕК заради замърсяването на р. Въча

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Не трябва да вярваме на наложените епитети и марки (ВИДЕО)

Марк Жирардели, собственик на ски зона Банско: Без втора кабинка курортът няма как да се развива, ще изпадне в застой

Наводнени пътища и спрени фериботи в Гърция заради силна буря

19-годишен, наръган с нож, издъхна в Шумен

Вълшебната работилница на Дядо Коледа гостува на децата на служителите на МВР

СЗО: Босна и Херцеговина е наравно с африкански страни по брой на заболелите от морбили

Над 60 хиляди домакинства във Франция са без ток след проливни дъждове и силен вятър

Русия приключи първото изпитание на най-мощния си ледоразбивач „Арктика“ (ВИДЕО)

Агент 007 няма време да умре с новия Defender Офроудърът на Land Rover вилнее във филма за Джеймс Бонд

Див популизъм в Общинския съвет в Стара Загора води до голям финансов дефицит за дейностите в чистотата

МВР отчете повече жертви в катастрофи през 2019 г., стартира мащабна операция за безопасност на пътя

Българите вече са по-бързи от Мат и Жирардели, Банско още чака втора кабинка

БСП избира нов лидер на 26 април 2020 г.

Босфорският период на външната политика

Малко преди да се захване с външната политика на България, Бойко Борисов вкара майсторски гол от дузпа на окастрената легенда ФК „ЦСКА 1948“ с фланелката на „Бистришките тигри“. Вярно, вратарят на армейците се обърка при първото изпълнение на Башбакан тигъра и не знаеше къде да се хвърли и по погрешка изби топката. Съдията – бледа сянка на родната съдебна система, бързо отсъди нарушение и Борисов при втория си опит бе безпогрешен. Доволен от майсторското реми – 2:2, Бойко Борисов се захвана с външнополитическо настъпление за отбрана и охрана на европейска България.

В събота в Братислава е срещата на върха на страните членки на Европейския съюз. Събитието е с историческо значение най-вече заради предхождащите го срещи между силните в съюза – Германия, Франция и Италия. Най-вероятно има план как Европа да се съхрани като съюз след ударите, които получи като бумеранг от подкрепата на „пролетните революции“ в Северна Африка и Сирия, финансовата криза, породена от американската банкова балонна система и Брекзит. Много проблеми, които вече имат и чисто физически измерения. Милиони преселници са се насочили към Европа. И което е по-важно, тези преселници (малка част от тях бежанци) минават през Босфора към сърцето на Стария континент. Това означава България и Гърция. Милиони са заседнали в Турция. Турция извива ръцете на Европа. Европа тепърва ще решава дали ще се държи мъжки, или ще отстъпва. Каквото и да се случи, каквото и да се реши, България е първа на пътя на преселническото цунами. Всяко едно разединение в съюза означава България да застане на дулото на топа. Ако отношенията между Турция и ЕС се сринат, една малка приливна вълна от около 60-70 хиляди души ще обърне течението на Марица и ще ни потопи в проблеми, които дори не сме сънували. Въпросът е дали Полша, която иска да патрулира срещу Русия на Черно море (и за наша сметка), ще ни изпрати (за своя сметка) войски, помощи и от каквото се нуждаем? Въпросът е дали това ще го направи Сърбия, или просто ще си затвори границата с България? А Румъния? Ще си останем под Иго с гърците, както сме били и преди това.

Не виждам в Европа перспектива за решаване на проблема с мигрантската криза. Виждам държава след държава панически да се спасява поединично. И всеки намира някакъв член в Договора на ЕС, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват“, заявява Борисов.

Бойко Борисов тръгва към Братислава през Босфора. Той ще се срещне с турския си колега Бинали Йълдъръм, за да обсъдят „мигрантската вълна“. Истината е, че Борисов се превръща в посредник между Турция и ЕС. И да не е той премиер, който и да е, ние сме на фронта. Дори не си и представяме колко е ужасно това положение днес. Дори нищо да не се случи, днес България лека-полека става васална на турските интереси.

Стефан Стамболов – държавникът с най-голям ореол у нас – винаги е казвал, че „ключовете на българската външна политика са в Истанбул“. Тогава Цариград е бил столицата на Османската империя. А един друг възхваляван лидер – Ахмед Доган – през далечната 1990 година от трибуната на Народното събрание заяви, че пътят на България към Европа минава през Босфора. Е, очевидно българската външна политика влиза в босфорски период.

България трябва да се съобрази с бруталния натиск от страна на Турция и да се опита да посредничи с безразличните ни приятели от Европейския съюз. НАТО начело със САЩ се интересува предимно от капитулацията на Русия, не и какво ще се случи с Капитан Андреево.

Има ли нужният талант Борисов да изиграе умело картите, които са ни раздадени от злощастната съдба? Кой да ти каже. Външната политика не е футболен мач между „ЦСКА 1948“ и „Бистришките тигри“. Ако не вкараш гол, съдията няма да отсъди пребиване на наказателния удар. Просто губиш.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. бойко мършата отива да се мазни на фесовете, но мазниците винаги са прецакани и ги прецакват, но де толкова акъл у нашия тюфлек. Но трябва не само акъл, нужен е и кураж, за да си истински държавник. Все качества, които липсвта у бойко мършата, той може само да краде.

  2. Да, едно е да наливаш милиарди в строителни фирми с пари на българския данъкоплатец, да назначаваш партизаните си на добре платени държавни служби,а съвсем друго да имаш смелоста и мъжеството да отстояваш националния интерес пред така наречените от Бойко НАЧАЛНИЦИ!

  3. Турция действала брутално ,извивала рьце..и т.н и т.н.А може ли Запада да каже защо турция трябва да дьржи сирийците на своя територия и да носи цялото бреме на този проблем?На чужд грьб сто тояги…както казва бг поговорка….!

  4. Така или иначе-с такова ръководство на страната ни – винаги ще бъдем откъм страната на булката…

  5. Кой и защо реши, че този неграмотен човекможе да изпълни някаква дипломатическа мисия? На никого, кото е учил дипломация на игрището в Банкя, ритайки парцалена топка с филия намазана с мас в ръка това е задача непосилна. За Венету от Банкя тоже!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.