Боян Паунов: Под 4% е предложението за увеличение на цената на топлинната енергия от 1 юли

Боян Паунов, директор на Дирекция "Дялово разпределение" в дружеството

Предвижда се подмяна на 20 км топлопроводи за тази година

Под 4% е предложението за увеличение на цената на топлинната енергия от 1 юли. Това каза на брифинг Боян Паунов, директор на Дирекция „Експлоатация“ в „Топлофикация София ЕАД“.

„Това е моделът, който сме предложили на КЕВР за утвърждаване на цени от новия регулаторен период“, обясни той. „Единственo регулаторът може да каже каква ще бъде цената“, обяви Боян Паунов. „Това е предложение за цена за новия регулаторен период, който завършва на 30 юни 2019 година“, уточни той. „Мисля, че това е увеличение с около 82 лева с ДДС“, коментира Боян Паунов.

От 5 юни започва ремонтната програма по топлопреносната мрежа в София, каза инж. Николай Колев, директор на Дирекция „Инвестиционна и ремонтна дейност“ в „Топлофикация София“ ЕАД. „В Централната градска част има 1000 км тръбопроводи, изградени в годините от 1957 до края на 80-те години. Те периодично се нуждаят от експлоатационна поддръжка“, обясни той.

„Стремили се в максимално кратки срокове да бъде изпълняван ремонтът“, посочи инж. Колев. „За някои участъци е необходимо времето да бъде по-дълго“, допълни той. „Голяма част от ремонтите ще бъдат през август, когато София е по-празна. За да не се отразява работата ни толкова на живущите и потребителите на ТЕЦ София“, изтъкна Николай Колев.

Инж. Николай Колев обясни още, че се предвижда подмяна на 20 км топлопроводи за тази година. Въпросът е дали ще можем да реализираме изцяло инвестиционната програма, каза той. „Нашите средства за подмяната са около 9 млн. лева“, уточни Колев.

„За мрежа с такъв голям обем, с такава голяма дължина, е необходимо времето за ремонтите да не бъде кратко“, обясни инж. Колев. Той посочи, че топлопроводи ще бъдат подменяни в ж.к. „Младост“ 3, покрай Трета градска болница, ж.к „Света Троица“, Централна градска част. Ще се довършват и участъци в кв. „Обеля“. „Сигурно в някои участъци, независимо от желанието ни и екипите, времето за изпълнението на ремонтите да бъде по-дълго“, коментира Николай Колев. „Сигурно най-дългият ремонт ще бъде в ж.к. „Младост“, ще го уточним допълнително“, каза още той. „Нагласата ни е ремонтите да приключат до края на септември“, обяви инж. Колев.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес