Брадли Купър - В поход за Оскар

Малко преди да приключи 45-ата си годишнина, вечният номиниран за Оскар - Брадли Купър обяви, че ще играе ролята на великия музикант, композитор и диригент - Ленърд Бърнстейн. Филмът е още в подготовка и се очаква да излезе в края на тази година. Сценарист, режисьор и продуцент е Брадли, а той ще играе и главната роля. Очевидно талантливият актьор се готви най-накрая да вдигне златната статуетка - най-мечтаното нещо в Холивуд, след като вече има осем номинации.

Има защо да подозираме атака на оскарите от страна на Брадли. Никой досега не е играл Бърнстейн. Това е сложен образ - многопластов, различен, динамичен. Освен това средата е изключително трудна за превъплъщаване - класическата музика, мюзикъла и при това от всичките є страни. На актьора ще се наложи да бъде диригент, композитор, виртуозен пианист, артист. Ленард Бърнстейн е единственият диригент, направил два пъти записи на всички симфонии на Густав Малер. Той е записал също пълните цикли на симфониите на Бетовен, Чайковски, Хайдн.

Автор е на духова музика, симфонии, балети, опери, инструментални пиеси, филмова музика. Разбира се световно известен е с музиката към мюзикъла “Уестсайдска история”. Екранизацията през 1961 година носи на продукцията 10 Оскара от 11 номинации, а Рита Морено е първата актриса с произход от Латинска Америка, която взема статуетка.

И тук идва интересното. През 2019 година легендарният Стивън Спилбърг засне нова версия на “Уестсайдска история”, по сценарий на Тони Кушнер, който освен че работи със Спилбърг от “Мюнхен” насам, притежава почти цялата колода от награди за писане - “Пулицър”, “Тони”, “Еми” и му липсва само един Оскар.

Та, има защо да подозираме Брадли Купър, че иска да стъпи върху раменете на “Уестсайдска история” и да пресъздаде онзи герой, който му липсва в портфолиото, за да се запише в златната история на Холивуд. А Брадли знае как. Има опит с “Роди се звезда” - блестящ музикален филм. Има опит в продукция, фокусирана само върху персонажа - продуцент е на “Жокера”. Общо взето в края на пандемията ще гледаме истинско кино.

Брадли Чарлз Купър e роден на 5 януари 1975 г. във Филаделфия. Номиниран е за цяла колода от награди, включително осем награди “Оскар” и награда “Тони”, спечелил е две награди “Грами” и награда BAFTA. Купър се появява три пъти в списъка на Forbes Celebrity 100 и в списъка на Time за 100-те най-влиятелни хора в света през 2015 г. Филмите му са спечелили 11 милиарда долара по целия свят и той е поставял четири пъти в годишната класация на най-добре платените актьори в света.

Описвайки себе си като дете, Купър каза: “Никога не съм живял живота си в стил “О, боже колко съм красив”. Хората ме смятаха за момиче, когато бях малък, защото изглеждах като момиче - може би, защото майка би държала косата ми наистина дълга”.

Първоначално планира да се запише във Военната академия Valley Forge, след това да се премести в Япония - единственото място, където може да стане нинджа. Баща му обаче му отваря очите към киното с филма “Човекът слон” и момчето разбира, че иска да стане актьор и да пее с Лейди Гага, макар тя още да не е била родена тогава. Но нещо в този стил. Купър казва, че родителите му първоначално са се опасявали от избора му на кариера, но в крайна сметка те са променили възприятията си, когато са видели Купър да играе ролята на Джоузеф Мерик в откъс от пиесата “Човекът слон”.

В началото играе третостепенни роли в комедии в Холивуд, когато идва пробивът му с “Махмурлук”. Останалото вече е видяно и оценено. Роди се звезда.

Актьорът винаги е бил изключително дискретен по отношение на личния си свят и момичетата, които е допускал в него. Цял колан с холивудски трофеи виси на колана му - Камерън Диас, Дженифър Анистън, Дженифър Лорънс. Но това са просто връзки. Истинската му история е с киното и с Холивуд.

 

Изведе ме от мъглата

Едно от най-трудните неща в живота е да бъдеш достатъчно смел, за да си това, което си. Искам всеки по този път да намери радост в себе си. Това ми каза и Брадли точно преди последната ни репетиция за “Shallow” на живо. Той каза: “Нека да донесем малко радост.” И тази радост много ми помогна. Истината е, че винаги съм била предопределена да изживея мечтите си и въпреки това имаше толкова много пречки на пътя ми. Имаше толкова много неща, които не приемах и те ме унищожаваха, измъчваха, травмираха. Брадли Купър ми помогна много и ме изведе от тази мъгла.

Лейди Гага, певица

 

Уникален приятел

Брадли е уникален приятел. Трябваше да имам някакво участие, на което той предварително беше отказал, но аз имах нужда от него и той се появи. Представяте ли си, току-що приспал дъщеря си и веднага дойде при мен - на сцената. Той ми е много скъп приятел. Заради него станах трезвеник и всеки ден е по-прекрасен от предишния, благодарение на него. Обичам го и му благодаря.

Брад Пит, актьор и продуцент

 

Беше и красиво и тъжно

Двама страхотни хора не е задължително да правят добра двойка. Така се случи и с нас - между мен и Брадли. Мисля, че във всяка добра връзка носим най-доброто от себе си, а също и най-лошото. Това е просто човешка природа.

Сложно е да се намери баланс между самотна майка и работеща жена и която издържа семейството си. Повярвайте ми, има дни, в които се събуждам и си казвам: “О, боже, не знам какво да правя, разпадам се.” Но няма как да живеем отново заедно, въпреки че оставаме добри приятели.

Ирина Шейк, модел, бивша съпруга

Фаталният руски шейк

Бившето гадже на Кристиано Роналдо - рускинята Ирина Шейк е единствената съпруга в живота на Брадли Купър. Двамата започват да се срещат през пролетта на 2015-а, а 2 години по-късно на бял свят се появява дъщеря им Леа. След това нещата тръгнаха емоционално надолу. Слуховете за края на връзката им се засилиха след излизането на филма “Роди се звезда”, където Брадли си партнира с Лейди Гага в много романтични и еротични сцени. Въпреки това, на церемонията за наградите “Оскар”, Купър се появи с Ирина и двамата изглеждаха много щастливи. Двойката все още не е оповестила причината за раздялата им.

Коментари

Задължително поле