Бракониери се опитаха да прегазят инспектори по рибарство в Монтана

Рибари искат уловът на бяла мида да се лицензира и така да се спрат бракониерските набези.

Двама опасни бракониери, спрени за проверка край Монтана, връхлетяха с автомобил върху инспектори по рибарство и раниха единия от тях. След гонка нарушителите са спрени и шофьорът е заловен, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Екшънът се разиграл във вторник, когато служителите на Инспекцията по риболов и аквакултури Валери Спасов и Ростислав Йорданов спрели край областния град „Субаро Легаси” с двама мъже в него.

„От дни следяхме бракониерите Пламен С. – Видрата и Иван Рангелов – Бърата. Спряхме ги за проверка, но в последния момент водачът даде газ и повлече колегата ”, разказа Спасов. „Субарото” блъснало „Маздата” на Ростислав Йорданов, потрошило бронята, калника и вратата от дясно. Бегълците влачили около 15 метра по асфалта Йорданов, който е с охлузни рани на левите ръка и крак. Въпреки травмите и щетите по колата обаче инспекторите подгонили бракониерите и подали сигнал за инцидента в полицията.

В нива край града държавните служители успели да засекат бегълците и заловили шофьора Иван Рангелов, но Пламен Видрата избягал. В колата на нарушителите са открити хрилни мрежи, гумена лодка и гребла. „Видрата е един от най-закоравелите бракониери в региона. Само тази година е залавян над 10 пъти, срещу него има 3 досъдебни производства и куп административни преписки. Въпреки това обаче остава ненаказан и продължава да безчинства!”, казаха от ИАРА.

През февруари ловци и риболовци организираха в Монтана национален протест против бракониерството и настояха за бързи и по-тежки наказания за хората, които унищожават природните богатства. В парламента вече минаха на първо четене промени в Закона за рибарството, които предвиждат до 3 години затвор и до 20 000 глоба за бракониерство.

Коментари

Задължително поле